Dolar

32,2104

Euro

35,0139

Altın

2.513,62

Bist

10.739,57

EYT ne zaman çıkacak, şartları neler?

Geçtiğimiz günlerde TİSK Başkanı ile bir araya gelen Bakan Bilgin, yaş sınırına takılan emekli adayları, Ocak zammı öncesi EYT ile ilgili haberleri takip ediyor. Staj, kıdem tazminatı, prim, yaş, borçlanma gibi konular masada. Emekli olacak yaşta olanlar için son adım atılıyor. Peki EYT nedir, ne zaman çıkacak, şartları neler, kimleri kapsıyor?

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-05 16:32:35

EYT ne zaman çıkacak, şartları neler?

EYT emeklilik haberleri yaklaşık 1.5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Emekli olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yaş şartına tabi olan vatandaşlar EYT emekli maaşı şartları ve detayları merak ediliyor. Peki, EYT ne zaman çıkacak, şartları neler? İşte son durum...

Emekli olacak yaşta olanlar için prim gün sayısı 5 bin gün olarak açıklandı. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet süresi olacak.

Bu tarihler arasında yasa tasarısı Meclis gündemine alınmayacak ancak yasanın 16 Aralık'tan sonra Meclis'e gelmesi olası. Gelmeme durumunda yeni yılda; Yönetmeliğin Ocak ayı başında yasalaşması bekleniyor.

Yeni yıla kalması halinde 5-15 Ocak 2023 tarihleri konuşulmaya başladı.




Bakan Vedat Bilgin, EYT hakkında açıklama yaptı. Bakan Bilgin; "Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. 'Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir' diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis'ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir. Biz onlarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yaş şartı hiç olmasaydı emekli olabileceklerden bahsediyorum. Yoksa ne bileyim, 40'lı yaşlarda olanlar var. Onların büyük bir çoğunluğunun, bu bahsettiğim sayının dışında kalanların özellikleri prim gün ve yıl sayılarındaki eksikliktir. O iki şartta bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Haber Ara