Dolar

32,5114

Euro

34,8922

Altın

2.443,43

Bist

9.915,62

Elbistan nereye taşınacak? Elbistan merkezi neresi olacak?

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremlerle sarsıldı. Depremlerde binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce bina da yerle bir oldu.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-15 09:23:35

Elbistan nereye taşınacak? Elbistan merkezi neresi olacak?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta saat 04.17'de meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem bölgede büyük bir yıkıma neden oldu. Depremlerde yerle bir olan binlerce binada 30 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Hasar tespit çalışmalarına devam edilirken yeni yerleşim planları üzerinde çalışmalara da başlandı. Açıklamalara göre depremin vurduğu Elbistan başka bir bölgeye taşınacak. Elbistan nereye taşınacak? Elbistan merkezi neresi olacak? soruları gündeme gelirken Elbistan Beledye Başkanı detayları açıkladı.

Elbistan nereye taşınacak?

Fay hattı üzerinde yer alan Elbistan'da yerleşim merkezinin yeri değişecek. Elbistan'da yeni imar çalışmaları başlamış duurmda. Kentte fay hatlarından uzak bölgede 20 bin konut inşa edilecek. Elbistan'da 7.7'lik depremde sadece 3 bina yıkılmıştı ancak 7.6'lık depremin ardından ilçe yerle bir oldu.

Elbistan'da hangi binalar yıkıldı? Binalar kaç yıllık?

Elbistan'da yıkılan binaların büyük bir çoğunluğunun yapı denetimden önce yapılan eski binalar olduğu Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz tarafından açıklandı. Gürbüz açıklamasında "Faya yakın yerler ve yapı denetiminden önce yapılmış eski binalar yıkıldı." ifadelerini kullandı.

Elbistan merkezi neresi olacak?

Gürbüz, "Elbistan'da yaklaşık 40 bin civarında bağımsız bölümümüz var. Ağır hasarlı yapılarla beraber Elbistan'da 20 bin konutu yenilemek zorundayız." dedi. Yeni binaların yapılacağı yerlerin fay hatlarından uzak olacağını belirten Gürbüz, "Alt yapı imkanımızın olduğu ve kamuya ait arazilerde hem arsa hem konut üreteceğiz." diye konuştu.

Erdoğan: 30 bin konutun inşasına başlanacak

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan 30 bin yeni konutun inşasına hemen başlanacağını açıkladı. Erdoğan açıklamasında şunları söyledi: "Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarını tümüyle bitirdikten sonra enkaz kaldırma işlemlerini hızlandıracaklarını, sürmekte olan çalışmaları da süratle tamamlayacaklarını ifade etti.Kaybedecek tek bir dakikamız bile olmadığının bilinciyle, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mevcut duruma göre mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Kademeli olarak birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır. Bu sürede çadır, konteyner ve prefabrik yapılarla, yurtlarla bu amaçla tahsis edilen otel odaları ve kamu misafirhaneleriyle diğer illerimizdeki kiralık konutlarla özetle ülkemizin sahibi olduğu tüm imkanlarla depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlıyoruz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan 1 yıl sabretmelerini istiyorum. Yapılacak analizlere göre yerinde ihya edilebilecekleri yerinde, başka yere taşınması gerekenleri uygun alanlarda inşa edeceğimiz konutlarla inşallah depremin yol açtığı yıkımları tümüyle telafi edeceğiz."

Haber Ara