6 Şubat'ta meydana gelen deprem afetinin ardından borsanın açık kalması ve işlemlere devam etmesi pek çok yatırımcıyı isyan ettirmişti. Hızla kayıp veren borsada işlemler 8 Şubat'ta durdurulmuş ve yapılan işlemler iptal edilmişti. Küçük yatırımcının büyük zarar görmesine neden olan bu süreçte borsanın neden kapatılmadığı tartışma konusu oldu. Borsa yatırımcıları Pazartesi ve Salı günleri de dahil olmak üzere işlemlerin iptal edilmesini talep ediyor. Sabah yazarı Dilek Güngör borsada küçük yatırımcıyı koruyacak yeni paketin hayata geçirileceğini yazdı. Borsada tedbir paketi mi geliyor? Borsada uygulanacak yeni tedbirler hangileri olacak? soruları ise yatırımcılar tarafından sıkça sorulmaya başlandı.
Borsada tedbir paketi mi geliyor?
Sabah Gazetesi yazarlarından Dilek Güngör köşesinde BİST'te yaşanan son gelişmeleri ve duyumlarını okuyucularıyla paylaştı. Borsa'nın depremin ardından kapanmaması ve işlemlerine devam etmesi yatırımcıları şaşırtmıştı. Üst üste gelen büyük kayıpların ardından borsa kapatılmıştı. Dilek Güngör köşesinden borsa ile ilgili yeni tedbirlerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Hisse geri alımlarında stopaj sıfırlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebat Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıda, Borsa İstanbul'da pay piyasalarında işlemler yeniden başladığında şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, borsaya kote şirketlerin halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor.
İşte Güngörün yazısında yer alan ifadeler:
"Türkiye Varlık Fonu piyasa yapıcısı olarak kendi ortaklığı olduğu şirket hisselerinde geri alım kararı açıklayacak. Bunun için destekleme ve istikrar fonu güçlendiriliyor.
BİST'teki şirketlere geri alım kararları için muafiyetler gelecek, stopaj sıfırlanacak.
Portföy yönetim şirketleri ve BES'teki hisse senedi tutarı toplam portföyün yüzde 30'una çekilecek.
Borsa kapalı olduğu için kredili işlem durumundaki hesaplarda temerrüt faizi işliyor. Aracı kurumların bu faizi silmesi ya da düşük bir orana çekmesi konusu da gündemde.
Afet bölgesindeki yatırımcıların mağduriyetinin karşılanması için Borsa yönetiminin başından bu yana çalıştığını biliyorum. Orada da bireysel yatırımcılar için bir karar gelebilir."