Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bilim insanları duyurdu... Deniz yüzeyindeki sıcaklıklar boğa köpek balığına etkisi!

Bilim insanları, 'deniz yüzeyindeki sıcaklığın artmasının boğa köpek balığı popülasyonunun artmasına yol açtığını' tespit etti.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-17 08:20:53

Bilim insanları duyurdu... Deniz yüzeyindeki sıcaklıklar boğa köpek balığına etkisi!

Bilim insanları, Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırmada, küresel ısınmanın artış hızıyla boğa köpek balığı popülasyonunun artış hızını inceledi. Uzmanlar, son 20 yılda deniz yüzeyindeki sıcaklığın yükselmesiyle bu tür köpek balığı sayısının da arttığını ortaya koydu.

Çalışma kapsamında 2003-2020 yıllarında ABD'nin Alabama eyaletindeki Mobile Körfezi'nde 440 köpek balığından elde edilen verileri inceleyen bilim insanları, bu türdeki artışı araştırdı. Söz konusu türdeki artışın deniz yüzeyindeki sıcaklığın artmasıyla paralel olduğunu gören uzmanlar, Mississippi Eyalet Üniversitesi'nden (MSU) araştırmacılar, Mobile Körfezi'nde saat başına kaydedilen ve tamamı yavru olan boğa köpek balığı sayısının 2020 yılında, 2003'e göre 5 kat fazla olduğunu tespit etti.

Çalışmanın başyazarı Lindsay Mullins, ABC News'e yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten heyecan verici bir çalışma çünkü normalde birçok tür için ısınan suyun zararlı olduğuna dair savımıza ters düşüyor," dedi. Ayrıca bilim insanları, çalışmada, iklim değişikliği devam ettikçe kıyı bölgelerindeki ekolojik yapının da değişime uğrayacağına işaret etti. Boğa köpek balıkları dünyanın en tehlikeli köpek balığı türlerinden biri olarak gösteriliyor.

Haber Ara