Dolar

32,3723

Euro

34,7845

Altın

2.399,26

Bist

10.208,65

AYM'den izinsiz yapılarla ilgili karar! Anayasa'ya aykırı bulundu

Anayasa Mahkemesi, kamu arazisi üzerinde inşa edilen izinsiz yapıların herhangi bir karar alınmasına gerek olmadan belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıkılabilmesine olanak sağlayan kanun hükmünü iptal etti.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-04-04 07:42:54

AYM'den izinsiz yapılarla ilgili karar! Anayasa'ya aykırı bulundu

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, incelediği bir davada, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun "Yeniden Gecekondu Yapılmasının Önlenmesi" başlıklı 18. maddesinde yer alan "izinsiz yapılar hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır" hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti ve bu iptalin 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Mahkemenin gerekçesinde, söz konusu kuralın kamu arazisi üzerinde izinsiz yapıların derhal yıkılabilmesine olanak tanıdığı ancak bu yıkım kararının ilgililere tebliğ edilerek dava açma hakkı tanınmadığı belirtildi. Bu durumun mülkiyet hakkı ile etkili başvuru hakkının ihlaline neden olduğu vurgulandı.

Bu sebeplerle, kuralın Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkı ile Anayasa'nın 40. maddesinde düzenlenen etkili başvuru hakkına aykırı olduğu tespit edildi.

Haber Ara