Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Arı sütü ve poleni gibi ürünlerde yeni dönem

Arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği, dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmeden üretilecek.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-25 09:41:13

Arı sütü ve poleni gibi ürünlerde yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin teknik ve hijyenik standartları belirliyor.

Ayrıca, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere herhangi bir madde ilave edilemeyeceği vurgulanıyor. Ürünlerde bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerine uyulacak ve aroma vericiler ile aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Propolis, sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilecek ve ham propolis doğrudan son tüketiciye sunulamayacak. Ayrıca, arı sütü, poleni ve ekmeği 8 derece ve altı sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor.

Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, 6 ay içerisinde bu hükümlere uymaları gerekiyor. Yayım tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

Haber Ara