Dolar

32,5526

Euro

34,9882

Altın

2.420,94

Bist

9.722,09

AGİ kalktı mı? 2022 evli ve çocuklu asgari ücret 4253 TL mi? Asgari ücrette AGİ yok mu?

AGİ kalktı mı? 2022 evli ve çocuklu asgari ücret 4253 TL mi? Asgari ücrette AGİ yok mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılı asgari ücret zam oranını kamuoyuna duyurmuştu. Erdoğan açıklamasında 2022 yılı net asgari ücretin 4253 lira olduğunu açıkladı. Asgari ücretin netleşmesinden sonra Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmaya başlanmıştı. Vergi istisnalarından sonra asgari ücrette AGİ uygulamasının kalktığı açıklanmıştı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-27 13:07:44

AGİ kalktı mı? 2022 evli ve çocuklu asgari ücret 4253 TL mi? Asgari ücrette AGİ yok mu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Asgari ücretli milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme ile yüzbinlerce işletme, ocak ayı bordrolarını düzenlemek için bu tebliği bekliyordu. Asgari ücretteki artış ile birlikte, ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasının ardından, ilgili yasal düzenlemenin uygulama tebliği de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde işçi ve işveren temsilcileri ile yeni asgari ücrete ilişkin basın toplantısı düzenledi ve 2022 asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı. Erdoğan açıklamasında şunları söyledi: "Bakanlığımız tarafından şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden, yüzde asgari ücret olarak söylüyorum, asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Bir başka ifadeyle, asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz."

AGİ kalktı mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken, buna göre, asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

2022 evli ve çocuklu asgari ücret 4253 TL mi?

Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelir vergisi kalktığı için asgari ücretli çalışanlarda AGİ'nin de artık ortadan kalktığını açıkladı. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Asgari ücrette AGİ yok mu?

İstisna nedeniyle alınmayacak vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşmayacak. Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacak.

Asgari ücretle çalışan ve istisna uygulaması nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı da dahil olmak üzere vergi indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların engellilik indirimine ilişkin işlemleri önceden olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçlandırılacak.

Haber Ara