Dolar

32,2183

Euro

34,6472

Altın

2.395,60

Bist

10.237,28

Yüzlerce mühendisin 10 yıldır çalıştığı dev projede sona yaklaşılıyor!

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uçuş modeli ve anten testlerinin tamamlandığını belirterek, sistemin genel yapısıyla ilgili testlerin ardından uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderileceğini ifade etti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-20 11:25:39

Yüzlerce mühendisin 10 yıldır çalıştığı dev projede sona yaklaşılıyor!

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Satellite 2024 fuarına katılmak üzere bulunan Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin gurur kaynağı olan ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın son aşamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Haziran sonunda uzaya gönderilmesi planlanan bu önemli proje için çalışmaların artık sona yaklaştığını belirten Ertok, en kritik testlerin başarıyla tamamlandığını ifade etti. Anten testleri gibi kritik aşamaların geride kaldığını ve şimdi uydunun genel yapısıyla ilgili küçük testlerin yapıldığını aktardı. Ertok ayrıca, uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderilme aşamasına geçileceğini bildirdi.

Türksat 6A'nın fırlatılmasının hedeflendiğini belirten Ertok, ancak süreçte olası tarihsel kaymaların yaşanabileceğini de vurguladı. Proje üzerinde yaklaşık 10 yıldır yüzlerce mühendisin çalıştığını ve bu süreçte büyük bir heyecanın yaşandığını ifade etti. Uyduyun Cape Canaveral Üssü'nden Space X firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini de sözlerine ekledi.

Ertok ayrıca Türksat 6A'nın Türkiye'nin yerli üretim kapasitesini en üst düzeye çıkaran önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı. Türkiye'deki uydu ve uzay ekosisteminde önemli bir rol oynayacak olan bu projenin ülkenin teknolojik yetkinliğine de büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Türksat 6A'nın konumlandırılacağı 42 derece doğu boylamındaki yer sabit yörüngeye değinen Ertok, bu uydu ile birlikte Türksat 3A uydusundaki müşterilerin de aktarılacağını belirtti. Böylece, kapsama alanının genişletilerek Hindistan ve Endonezya gibi bölgelere de hizmet verilebileceğini ifade etti. Bu sayede, Türksat'ın kapsama alanı daha da genişleyerek kullanıcılarına daha etkin hizmet sunabileceği altını çizdi.

Haber Ara