Gerçekleştirdiği yatırımlarla yerli ve milli teknolojilerin gelişimine katkı sağlayan Vodafone, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde yer alan toplam 250 ULAK baz istasyonunu aktifleştirerek rakiplerine fark attı. Ticari şebekesinde en fazla aktif ULAK baz istasyonuna sahip olan operatör ünvanını elde eden Vodafone'nin yönetimi Rize'den daha fazla yatırım yapacaklarının mesajını verdi.
200 bin aboneye hizmet
Vodafone, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars'ta hizmete sunduğu ULAK baz istasyonlarıyla toplam yaklaşık 12 bin kilometrelik alanda 200 binin üzerinde abonesine hizmet vermeye başladı. Vodafone Türkiye Ceo'su Colman Deegan, Rize'de yaptığı açıklamada, ULAK yerli baz istasyonunun ticari olarak hizmet verebilmesi için desteklerini esirgemediklerini belirterek, ‘'Önümüzdeki dönemde de desteğimizi sürdüreceğiz' diye konuştu.
Dijitalleşmeye ULAK katkısı
Colman Deegan, Vodafone ve ULAK ekiplerinin başarısına da dikkat çekerek, “Dileğimiz, dijital geleceği yerli ürün ve hizmetlerle karşılayabilmek. Türkiye'nin dijitalleşme çıtasını yükseltmekte ULAK'ın önemli payı olacak. Biz de Vodafone olarak, yerli ve milli üretimi desteklemeye devam edeceğiz.”
Başkan Erdoğan'ın gayretleri sonuç veriyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, 5G'ye giden yolun yerli haberleşme teknolojilerinden geçtiğini belirterek, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın öncülüğünde ‘Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi' geliştirilmiştir. Bu projenin somut bir çıktısı olan, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesinde kurulum ve kullanımına öncülük ederek, ULAK'ın tüm operatörlerimizin tercihi haline gelmesine vesile olduk. Külliye'nin mobil iletişim altyapısının ULAK baz istasyonlarıyla karşılanmaya başlanması, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, dijital dönüşüm ve bu dönüşümü destekleyecek iletişim altyapılarında yerlileşme ve millileşme gayretlerine verdiği desteğin önemli bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Bine yakın noktada hizmet
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ise Vodafone'un devreye aldığı 250 adet baz istasyonu ile birlikte tüm Türkiye'de toplamda bine yakın noktada ULAK ile hizmet verildiğini söyledi ve “Vodafone ile ilk turda elde ettiğimiz bu başarıyı kutlarken, aslında hepimiz bir maraton koştuğumuzun da bilincindeyiz. Gerek devletimiz, gerek paydaş firmalarımız, gerekse Vodafone ile beraber tüm operatörlerimizin de bu inanç ve niyette olduklarını çok iyi biliyoruz” dedi.
ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Dr. Metin Balcı da, projenin devamında Vodafone ile çok daha başarılı işler gerçekleştireceklerini kaydetti.
Sektörle ilgili dönüm noktası
ULAK baz istasyonları için Rize'de düzenlenen törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojiyi talep eden değil arz eden, ithal eden değil ihraç eden bir ülke olmak için canla başla çalıştıklarını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu çabamızın en güzel sonuçlarından biri de, yerli ve milli şebekeler açısından hayati önem taşıyan ULAK Projesidir. ULAK, 4G mobil iletişim teknolojilerine sahip baz istasyonları demek. Bu istasyonların bütün donanım ve yazılım bileşenleri, Aselsan, Netaş ve Argela tarafından, milli ve yerli imkanlarla, Türk mühendislerince geliştirildi. ULAK Projesi ile gelecek nesil mobil iletişim altyapısı ürünlerinin milli imkânlarla sağlanması amaçlandı. Bu amacın 5G ve ötesi yönünde güçlendirilmesi, küresel anlamda rekabetçi ve yeni bir endüstri oluşturulmasını sağlayacak. Yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesini önceliklerinden biri olarak gören Vodafone, ULAK yerli baz istasyonunun ticari olarak hizmet verebilmesi için en fazla destek veren şirket. Vodafone, şu anda ticari şebekesinde en fazla aktif ULAK baz istasyonu olan mobil operatörümüz. Vodafone, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki 4 ilde toplam 250 ULAK baz istasyonu kullanıyor. Bu anlamda gösterdikleri hassasiyetten dolayı sizlerin huzurunda kendilerine teşekkür etmek istiyorum.”