Dolar

34,9489

Euro

36,7140

Altın

2.992,18

Bist

10.125,46

Yerli tohumda Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı seferberliği başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Atadan Toruna, Tohum Seferberliği ile, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlatıyoruz.' dedi

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-15 16:15:22

Yerli tohumda Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı seferberliği başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Atadan Toruna Tohum Seferberliği"nin tanıtımında yaptığı konuşmada, tarımın en az savunma sanayi kadar önemli ve stratejik bir alan olduğunu söyledi.

Bu kapsamda tarımın başladığı yer olan tohuma çok önem verilmesi gerektiğini dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin jeostratejik konumu ve sahip olduğu biyoçeşitlilikle önemli tohum ihracatçısı olabilecek nadir ülkeler arasında yer aldığını bildirdi.

Pakdemirli, tohum üretimiyle ilgili kamuoyunda yanlış bilinen sokak efsaneleri olduğunu, Türkiye'nin, tohumda ithalatçı değil ihracatçı olduğunu kaydederek, kendi tohumunu kendisinin ürettiğini ve tohum ticaretinde ilk 10'da olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin tarlada kullandığı tohumun yüzde 96'sının yerli olduğunun altını çizerek, 86 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirdiklerini, son 17 yılda üretimde 8 kat, ihracatta 10 kat artış yakaladıklarını anlattı.

"Tohum üretimimiz 1 milyon 134 bin tona gelmiş"

Pakdemirli, Türkiye'nin 2019 itibarıyla yerli tohum üretiminde 1 milyon 130 bin tona geldiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl 1 milyon 59 bin tondaydık. Arada yüzde 7-8 sertifikalı tohum üretiminde Türkiye'nin büyümesi var. 2002'de 145 bin ton olan tohum üretimimiz bugün itibarıyla neredeyse 8 misli artarak 1 milyon 134 bin tona gelmiş. Bu yıl hedefimiz 1 milyon 250 bin tona gelmek. 2023 için de hedefimiz iddialı; 2 milyon tona gelmek. 7 bölgemizdeki 61 araştırma enstitüsünde 1963'ten günümüze kadar; yem ve tıbbi aromatik bitkilerde 766, yerli sebzede 242 çeşit, ülkemiz Milli Çeşit Listesi'nde yer alıyor."

"2019'da 71 yerli tohumu sektörün kullanımına sunduk"

Pakdemirli, 2019'da toplam 71 yerli tohumu sektörün kullanımına sunduklarını belirterek, çeltik tohumunda ithalattan ihracata geçtiklerini söyledi.

Bakan Pakdemirli, anason, kekik, şerbetçi otu ve şeker otu, fesleğen, ada çayı, nane, rezene, biberiye, kimyon, haşhaş, hardal,  kapari, keten, kişniş, lavanta,  tütün ve kenevir gibi ürünlerin tohumunda bir milyar dolarlık ihracatın bulunduğu bilgisini verdi.

Bu alanda 2023 hedeflerinin 2 milyar dolar olduğunu dile getiren Pakdemirli, ancak artışın iyi gittiğini ve daha yüksek rakamlara ulaşabileceklerini vurguladı.

Pakdemirli, "Özellikle de geliştirdiğimiz pamuk, ayçiçeği ve buğday çeşitleri; Şili, İspanya, Azerbaycan, Sudan, Türkmenistan, İran, Ukrayna, Macaristan, Fransa, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'a ihraç ediliyor." diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliği

Pakdemirli, bugün tanıtımı gerçekleştirilen Atadan Toruna Tohum Seferberliği'ne ilişkin, "Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlatıyoruz." dedi.

Seferberliğin 4 ayaklı olduğunu dile getiren Pakdemirli, "Atadan Toruna Tohum Seferberliği ile en temel amacımız; uluslararası pazardan, vatandaşlarımızın daha çok pay almasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

"Hastalık etmenlerine dirençli tohumluklar geliştireceğiz"

Bu ayakların eğitim, test ve sertifikasyon, analiz, fidan ihtisas eğitimi olduğunu dile getiren Pakdemirli, burada tohum üreticisi çiftçilerin eğitiminin büyük önem arz ettiğini anlattı.

Pakdemirli, Türkiye'nin dijital tohum arşivi ve kataloğunu oluşturma konusunda önemli adımlar attıklarını kaydederek, üst kademe tohumlarda Türkiye'nin bundan sonra bugünden daha iddialı olacağını vurguladı.

Seferberlik kapsamında; tohumların özel teknoloji ve mikroskobik cihazlarla teşhis ve analizini sağlayacaklarını ifade eden Pakdemirli, "Ürün kayıplarına yol açan hastalık etmenlerine dirençli tohumluklar geliştireceğiz. İleri görüntüleme sistemleri sayesinde de tohumların ve tohumlara zararlı organizmaların ayrıştırmasını sağlamış olacağız." diye konuştu.

Pakdemirli, Fidan İhtisas Merkezi kurulması ve hayat boyu eğitim merkezi haline getirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, ayrıca sert çekirdekli meyve türleri için de Malatya'da fidan merkezi oluşturacaklarının bilgisini verdi.

"Ahmet amcanın, Zeynep ablanın emeğinin karşılığını almasını istiyoruz"

Pakdemirli, temel amaçlarının vatandaşlarının uluslararası pazardan daha yüksek pay almasını sağlamak olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstiyoruz ki; Ahmet amcam alın terinin karşılığını, daha çok alsın. İstiyoruz ki; Zeynep ablam hakkını alsın, daha çok kazansın. 2002'de 145 bin ton olan tohum üretimi bugün itibarıyla 1 milyon 134 bin tona gelmiş. 2020'de 1 milyon 250 bin ton, 2023 için de 2 milyon tonluk hedefe doğru emin adımlarla yürüyor olacağız.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ülkeleri Tohumculuk Birliği (ECOSA) ülkeleri arasında Türkiye, lider bir ülke olmaya aday. Türkiye, bütün uluslararası örgütlerle çalışmaları olan, uluslararası sertifikasyonları ve standartları olan ülke."

Pakdemirli, Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi ülkelere üst kademe tohumculuğu vermek üzere plan ve program yapacaklarını söyledi.

Seferberlikle yerli üreticiyi koruduklarını dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin yerli tohum konusunda önemli bir geçmişe sahip olduğunu anlattı.

"Geçen sene ile bu sene arasındaki tohum üretimimizde 100 bin tona varan artış var"

Tanıtım toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Pakdemirli, 12 bin yıldır tarımın devam ettiği topraklarda milletin deneyiminin ileriye taşınması gerektiğine işaret ederek, hem geçmiş geleneklerin devamının sağlanması hem de bu geleneklerin bugünle örtüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pakdemirli, mevcut durumda Türkiye'nin tohum üretiminde 8 misli artış yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Sadece geçen sene ile bu sene arasındaki tohum üretimimizde 100 bin tona varan artış var. Burada Türkiye bir raya girdi ve iyi gidiyor. Dünyada ilk 10'a girdik. 2023 hedefimiz her konuda ilk 10'a girmek. Hedefi koymuştuk, tohumda bu bahsettiğimiz hedefteyiz. Bunu yeterli görmüyoruz.

Vitesi bir büyüterek, üst kademe tohumda Türkiye'yi artık lider ülkeler arasına sokma zamanı geldi. Bugün itibarıyla yüzde 96 tohumumuz yerli, Türkiye'de 40 civarında yabancı firma varsa tohum konusunda, 900'ün üzerinde toplam firmamız var. Çok küçük bir miktar yabancı oranı. Bu yabancı dediğimiz firmaların yarısı da yerli-yabancı ortak. Bugün 86 ülkeye ihracatımız var, ilk etapta bunu 150'ye çıkarmamız gerek. "

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin başka ülkelere örnek olacak ve o ülkeleri Türkiye'ye pazar edecek bir seviyeye getirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi.

Haber Ara