Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Yerli oto için hazırlıklar tam gaz devam ediyor!

Bu yıl adı konacak, 2022’de de yola çıkması planlanan yerli marka elektrikli otomobil için 81 ilin 60’ında şarj ünitesi kuruldu. Kamu kurumları tarafından da bu üniteleri Türkiye geneline yaymaya yönelik çalışmalara hız verildi. Şarj noktalarının akaryakıt istasyonlarına, otoparklara ve AVM’lere adaptasyonu için yasal düzenlemeler yapıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-13 21:33:57

Yerli oto için hazırlıklar tam gaz devam ediyor!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilecek yerli otomobil projesi için tüm imkânlar seferber edildi. 2020'de markası belli olacak, 2022'de seri üretimine geçilecek elektrikli SUV ve sedan modeller için Türkiye genelinde şarj istasyonları oluşturulmaya başlandı.

Çalışmalar sürüyor

81 ilin 60'ında devreye giren istasyonlar için kamu kurumlarınca da yasal düzenlemelere gidiliyor. Art arda yönetmelikler yayınlanıyor. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'yle akaryakıt istasyonlarının şarj istasyonlarına dönüşmelerine imkân tanınıyor. Bakanlığın Otopark Yönetmeliği'nde de bölgesel ve genel otoparklar ile AVM'lerde şarj üniteleri kurulması öngörülüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise yaptığı düzenlemeyle taşıtlara otoparklarda ücretsiz veya uygun fiyatla şarj hizmeti verilmesinin önünü açmış durumda.

25 firma öne çıkıyor

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayramşarj istasyonlarının sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Berkan, “Şu anda 60 ilimizde istasyonlara gidip taşıtları şarj etmek mümkün” dedi. Bayram, şarj istasyonu alanında 25 firmanın öne çıktığını da dile getirdi.

Türkiye'de toplam bin 600 adet elektrikli otomobil trafikte. Araştırmalar bu rakamın giderek artacağını ortaya koyuyor. Pek çok ülkede de eğilim aynı. Nitekim dünya genelinde 2030'da 125 milyon elektrikli ve hibrit taşıtın yollarda olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin otomobili Las Vegas'ta tanıtıldı

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 2022'de yollara çıkacak olan Türkiye'nin Otomobilini, ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) tanıttı.

TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, Geleceğin Mobilite Çağını Birlikte Tasarlayalım başlıklı panelde, “Türkiyenin Otomobili”ni ve Türkiye otomotiv endüstrisinin mobilite ekosistemine nasıl dönüşeceğini anlattı. Öte yandan TOGG, pazara sunacağı otomobillerin teknik ve donanım özellikleriyle de ilklere ve enlere imza atacak. TOGG, 2022 yılında C-SUV modeli pazara çıktığında, Avrupa'nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olacak. Türkiye'nin ilk doğuştan elektrikli, sıfır emisyonlu ve akıllı otomobili olarak üretilecek C-SUV modeli, bu ilklerin yanı sıra sınıfının en uzun aks mesafesi, en geniş iç hacmi, en iyi hızlanma performansı ve en düşük toplam sahip olma maliyeti gibi özellikleriyle de rakiplerinin önünde yer alacak.

Haber Ara