Dolar

32,3920

Euro

34,6569

Altın

2.389,81

Bist

10.045,74

Yazlık seçiminde önceliğinizi belirleyin

Pandemi süreci özellikle büyükşehir insanını yazlıklara yöneltti. Peki ama şehirden kopmak isterken hayattan kopmayı da göze alıyor musunuz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-20 19:59:36

Yazlık seçiminde önceliğinizi belirleyin

Türkiye'nin tatil için en çok tercih edilen Ege ve Marmara bölgelerinde yazlıklara talep ciddi şekilde arttı. Özellikle müstakil konutlara artan talep nedeniyle müstakil konutların satış ve kira fiyat artışı tüm konutların fiyat artışından daha yüksek oldu. Ülke genelinde müstakil konutların fiyatı yüzde 25, kira fiyatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

Salgın tetikledi

Salgının etkilerinin ülkemizde görülmeye başlanmasından sonra konut talebinin büyük şehirlerden diğer şehirlere ve özellikle yazlık bölgelere ve yayla evlerine kaydığına dikkati çeken sektör temsilcileri konut tipinde müstakile talepte patlama olduğunu hatırlattı. Hal böyle olunca talep edilen konut satış ve kira değerlerinde artışa sebep oldu.

Fiyatlar yüzde 30 arttı

Salgından önceki yıllarda Bodrum'da ortalama yüzde 15 fiyat artışı gözlemlenmekteydi. Şimdi ise Bitez, Ortakent, Yalıkavak, Gümüşlük, Gündoğan ve Türkbükü'nde yüzde 30 fiyatların arttı. İzmir'de yazlık fiyatları yüzde 30 civarında artış gösterdi.

Müstakile ilgi artınca...

Genellikle bahçeli müstakil ya da ikiz müstakil tipinde yazlık konutlar tercih nedeni.Bağ evi tarzında tek bir yazlık ev yapılabilecek küçük alanlı tarla ve arazilere olan talep de yüzde 100 arttı.kira bedelleri en fazla artan bölgeler Bodrum ve Marmaris iken, satış fiyatı en fazla artan bölgeler Fethiye ve Marmaris oldu. Antalya'da konut fiyatları ise yüzde 20 civarında artarken yeni projelerde yüzde 40'a varan artışlar yaşandı.

Peki yazlık alırken nelere dikkat edilmeli

Öncelikle satın almak istediğiniz konutun nerede bulunduğu önemli. Bunu belirlemeniz ilk şart
Yatırım bütçenizi ayarlamanız ikinci sırada yer alıyor.
Oturum mu yatırım mı?Tercihiniz ne yönde? Kısa, orta veya uzun vadede nasıl bir getiri sağlayacağını hesap etmeniz gerek.
İçerisinde sosyal tesisinin bulunup bulunmaması sizin için önemli ise buna dikkat etmelisiniz
Marka değerini kanıtlamış kurum ve kuruluşlardan konut edinmeniz yararlı olacaktır ve sizin için güvenli olacaktır.

Kafa dinlemek mi önceliğiniz?

Yaz ya da kış ayları için kullanıp kullanmayacağınız önemli.
Almak istediğiniz konutun alışveriş merkezlerine yakın olup olmaması, okula uzak kalıp kalmaması, deniz öncelikli ise bulunduğunuz lokasyon ile denizin ne derece birbiriyle irtibatlı olduğu dikkate alınmalı.
Herşeyden önce siz hareketli bir yaşamdan vazgeçmek istiyor musunuz istemiyor musunuz?
Amacınız kafa dinlemek mi yoksa çevre ile daha sıkı fıkı olabilmek mi.
Eğer niyetiniz kafa dinlemek ise çok da hayattan kopmamalısınız. Keza yakın süre zarfında hareketliliği özleyebileceğinizi de gözardı etmeden çok sote bir tatil anlayışına geçerken biraz durup düşünmeniz gerekecek

 

Haber Ara