Dolar

32,2081

Euro

34,6490

Altın

2.392,09

Bist

10.200,05

Yabancı uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili beklentilerini açıkladı

Yabancı uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bu yıl faiz indirimlerinden kaçınabileceğini, yatırımcıların da sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvence arayabileceğini belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-21 14:24:10

Yabancı uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili beklentilerini açıkladı

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, yaptığı değerlendirmede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 45'te sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu.

Drimal, TCMB'nin politika faizini "gerekli olduğu sürece" yüzde 45 seviyesinde tutma amacının teyidini beklediklerini belirtti. Bu durumun, 2024'ün geri kalanında faiz indirimlerinden kaçınılması anlamına gelebileceğini ifade etti. Dolar/TL'de yükselişler olabileceğini belirten Drimal, ancak küresel piyasalarda doların zayıflayabileceğini ve Türkiye'nin cari dengesinin mevsimsel etkilerle iyileşebileceğini söyledi. 31 Mart'taki yerel seçimlerin ardından 2. çeyrekte TL'nin şansının dönmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.

Drimal'a göre, Türk piyasaları 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren yeni bir yabancı para akışı çekebilir, bu da yaz aylarında TL'nin toparlanmasını ve önemli getiri kazançları elde edebilmesini sağlayabilir.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB'nin politika faizini yüzde 45'te sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu. Matys, TCMB'nin sıkı para politikasını enflasyon hedefiyle uyumlu hale gelene kadar sürdüreceğine dair yatırımcıların güvence arayabileceğini belirtti.

Anketlere katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyor. Yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 oldu.

Haber Ara