Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Uluslararası piyasalar ABD'den gelecek verilere gözünü çevirdi

Küresel piyasalarda, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesi temkinli bir seyir izleniyor. Öte yandan bugün Türkiye'nin ocak ayı ödemeler dengesi ile sanayi üretimi veri belli olacak.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 10:12:20

Uluslararası piyasalar ABD'den gelecek verilere gözünü çevirdi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine yönelik belirsizlik devam ederken, bugünkü enflasyon verilerinin, bankanın gelecekte atacağı adımlara dair ipuçları sunabileceği ifade ediliyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması beklenirken, bu verinin beklentilerden sapması durumunda varlık fiyatlarında oynaklığın artabileceği öngörülüyor.

Analistler, enflasyon verileri öncesi para piyasalarında Fed'in mart toplantısında faizleri sabit tutacağına kesin gözüyle bakıldığını belirtiyor. Ancak, faiz indirimine yönelik beklentiler mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 70 ile fiyatlanıyor.

Dün açıklanan Tüketici Beklentileri Anketi'nde, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi değişmeyerek yüzde 3 oldu. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise artarak devam etti.

Bakan Göktaş, kadınların aktif katılımlarıyla şekillenen bir geleceğin önemine vurgu yaparak, Türkiye'de kadın haklarını güçlendirmeye yönelik adımların devam ettiğini ifade etti. Eşitsizlik ve yoksullukla mücadelede insan odaklı bir yaklaşım benimseyen Göktaş, 12. Kalkınma Planı'ndaki hedeflere dikkat çekti.

Bakan Göktaş, Türk medeniyetinde kadının saygın bir yeri olduğunu belirterek, kadın-erkek eşitliğini daha da geliştirmek amacıyla çeşitli politika ve programları hayata geçirdiklerini aktardı. Kadın istihdamının arttığına ve kadın girişimciliğini desteklediklerine vurgu yapan Göktaş, "Türkiye'de Eşitliğe Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesi" ile kadın-erkek eşitliği ilkesini temel alarak planlama ve bütçelemeyi yapılandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, toplumsal eşitsizliklerin aşılması ve çözüm sürecini hızlandırmak için cesur adımlar atmaya devam edeceklerini ifade etti.

ABD'de enflasyon verileri öncesi Asya'da ve Avrupa'da karışık bir seyir gözlemlenirken, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek toplantısında negatif faiz politikasında değişiklik olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2025 mali yılı bütçe teklifi, zenginleri ve büyük şirketleri vergilendirerek bütçe açığını azaltmayı ve ailelerin maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

Piyasalarda bugün, Türkiye'de ödemeler dengesi ve sanayi üretimi, Almanya'da TÜFE verileri, İngiltere'de işsizlik oranı ile ABD'de enflasyon verileri takip edilecek. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek, 9.200 ve 9.300 puanın direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Haber Ara