Dolar

32,3386

Euro

34,1255

Altın

2.393,53

Bist

10.276,88

Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı ''Kalkınma Yolu''na ilişkin ABD'den ilk açıklama

ABD, Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi görüşmelerinin ardından Bağdat ekonomisini 'çeşitlendirme' çabalarını desteklediğini bildirdi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-24 10:53:59

Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı ''Kalkınma Yolu''na ilişkin ABD'den ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi mutabakatına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü, Irak'ın Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin planlarını ABD ile paylaştığını belirterek, "Irak'ın ekonomisini çeşitlendiren ve bölgesel entegrasyonu teşvik eden her türlü çabayı destekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan'da Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Bağdat'ta görüşmüş ve taraflar arasında 26 işbirliği anlaşmasına imza atmıştı.

Görüşmede, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde işbirliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı kabul edilmişti.

Kalkınma Yolu Projesi, Irak'ın güneyindeki Basra kentinden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sınırına uzanan demir yolu ve kara yolu hatlarını içeriyor.

Proje, Türkiye sınırından Mersin Limanı'na erişim sağlayacak ve İstanbul üzerinden kara yoluyla Avrupa'ya ulaşmayı öngörüyor.

Kalkınma Yolu Projesi, Çin'in İpek Yolu'nu doğrudan Irak'tan geçmediği durumlarda alternatif bir seçenek olacak.

Projenin, Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi kısaltarak zaman ve maliyetten tasarruf sağlaması bekleniyor.

Haber Ara