Stratejik öneme haiz milli yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye, yeni hamlesiyle nadir elementte dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kurduğu laboratuvarlarla kritik öneme sahip nadir toprak elementlerinin de ekonomiye kazandırılmaya başladı.
Bakanlıktan yapılan duyuruda, Türkiye'nin nadir toprak elementleri ve diğer kritik mineralleri üzerinde çalışma yapmak üzere 2018'de kurulan NATEN, 2020 yılından beri de TENMAK bünyesinde faaliyet gösterdiği belirtildi.
NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ
Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik savaşın da bir ayağını oluşturan nadir elementlerin işlenmesi ve ekonomiye kazandırılması hakkında Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde faaliyet gösteren Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN), enerji sektörü ve sanayide kritik öneme sahip nadir toprak elementlerinin üretilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.”
TÜRKİYE'NİN İLK NTE LABORATUVARI ÇALIŞIYOR
Bakanlık, NTE'ler kullanılarak geliştirilen nadir elementler için Ar-Ge ve teknoloji geliştirme projeleri yürüten TENMAK NATEN bünyesinde, Türkiye'de ilk olan NTE Cevher Zenginleştirme ve Saflaştırma Laboratuvarı da kurulduğunu ve burada çalışmalara başlandığını duyurdu.
SAVUNMA SANAYİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU MIKNATIS ÜRETİM VE AR-GE SİSTEMİ
TENMAK NATEN'in, özellikle enerji ve savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu NTE içeren manyetik malzemeler konusuna da yoğunlaştığı vurgulanan duyuruda, “Enstitü bünyesinde Yerli Kalıcı Mıknatıs Üretim ve Ar-Ge Sistemi de kuruldu. Devreye alma çalışmalarının devam ettiği sistem ile külçe, şerit ve toz mıknatıs üretimleri yapılacak. İlaveten kalıp tasarımı ve kalıplama ile sinterleme çalışmaları yapılacak. Manyetik alan uygulamaları ve mıknatıs analiz süreçleri geliştirilecek” denildi.
ESKİŞEHİR BEYLİKOVA'DA BULUNAN MADENLER İŞLENİYOR
Enstitünün çalışmalarıyla ilgili bilgi veren TENMAK NATEN Başkanı Belma Soydaş Sözer, enstitü bünyesindeki altyapı ve laboratuvar ile nadir toprak elementlerinin her türlü kaynaktan elde edilmesiyle ilgili teknoloji geliştirme ve Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Sözer, “Eskişehir Beylikova'da bulunan sahamızdan elde edilen kaynağımızı uç ürüne kadar üretmek, diğer yandan da ‘ikincil kaynaklar' olarak ifade ettiğimiz atıklardan nadir toprak elementleri ve diğer kritik madenlerin elde edilmesi üzerine çalışmalar yürütüyoruz.” dedi. Sözer, atıkların geri dönüşümü ile nadir toprak elementleri elde edebildiklerine dikkat çekti.
Kaynak:Timeturk


Yorum Yap