Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Türkiye'den BAE ve Rusya atağı! Diplomasi trafiği meyvelerini verdi

Derlenen bilgilere göre, Türkiye ticarette Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya Federasyonu ile milyarlarca dolar ihracat yaptı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 12:02:02

Türkiye'den BAE ve Rusya atağı! Diplomasi trafiği meyvelerini verdi

Türkiye'nin geçen yıl en fazla ihracatını artırdığı ülke, 2 milyar 269 milyon dolarlık yükselişle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Türkiye ve BAE arasında, özellikle Kovid-19 salgını sonrasında ilişkileri güçlendirmek amacıyla başlatılan yoğun diplomasi trafiği, ticari ilişkileri olumlu bir şekilde etkiledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE ziyareti sırasında geçen yıl 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Bu anlaşma kapsamında, enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi birçok alanda işbirliği derinleştirilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'nin ihracatının değer bazında en fazla arttığı ülkeler arasında BAE, 2 milyar 269 milyon dolarlık artışla başı çekti. BAE'yi 1 milyar 776 milyon dolarla Rusya Federasyonu, 1 milyar 325 milyon dolarla Suudi Arabistan, 889 milyon dolarla Fransa ve 606 milyon dolarla Cezayir izledi.

Türkiye'nin toplam dış satımının değerine göre en fazla artış gösteren ülkeler sıralamasında BAE, 5 milyar 915 milyon dolarlık ithalatı ile Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 11. ülke oldu. Türkiye'nin en fazla dış satım gerçekleştirdiği ülkeler ise sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak olarak belirlendi. BAE'ye yapılan ihracat, mücevher sektöründe 3 milyar 205 milyon dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe 263 milyon dolarlık, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 222 milyon dolarlık, elektrik ve elektronik sektöründe 215 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 190 milyon dolarlık ürün satışını içeriyor.

İstanbul, BAE'ye en fazla dış satım gerçekleştiren şehir olurken, İstanbullu şirketler 3 milyar 931 milyon dolarlık ihracatla öne çıktı. Çorum ve İzmir de bu başarıya katkıda bulunarak önemli bir rol oynadı. Türkiye'nin BAE ile güçlü ticaret ilişkileri, ekonomik açıdan olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmekte.

Haber Ara