Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen 250 bin sosyal konut projesi, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmayı hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projeyle 81 ilde vatandaşlara ev sahibi olma imkanı sunacaklarını belirtti. Başvurular 2025 yılı sonunda e-Devlet üzerinden alınacak ve konutların büyük çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir'de inşa edilecek.
TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde başvuru şartları ve kontenjan dağılımı merak konusu oldu. Bakan Kurum, evi olmayan gençler ve emeklilerin projeden yararlanabileceğini ifade etti. 19-20 yaşında kuradan ev sahibi olan gençler örnek gösterildi. Başvuru ekranı henüz açılmadı ve yıl sonu itibariyle başvuruların başlaması bekleniyor.
Yeni konutlar, nüfusa göre planlanacak. Kent merkezi ve ilçe merkezlerinde, nüfusu 10 bin ve altında olan ilçeler için en az 100, 10 binden fazla olan ilçeler için en az 500 konut yapılacak. Valilere Hazine veya belediye mülkiyetinde yeterli büyüklükte taşınmazların belirlenmesi talimatı verildi.
İhaleye çıkılan 165 bin 55 konutun 128 bin 378'i büyükşehirlerde inşa edilecek. İstanbul'da Arnavutköy, Tuzla, Esenler ve Silivri'de 48 bin 416, Ankara'da Çamlıdere, Ayaş, Kahramankazan ve diğer ilçelerde 13 bin 646, İzmir'de ise Merkez, Bergama, Kınık, Aliağa, Güzelbahçe ve diğer ilçelerde 11 bin 325 konut yapılacak. Diğer büyükşehirlerde ise Antalya 6 bin 799, Aydın 682, Balıkesir 2 bin 339, Bursa 6 bin 305, Denizli 2 bin 300, Erzurum 1 bin 349, Eskişehir 2 bin 394, Kayseri 2 bin 711, Kocaeli 1 bin 150, Konya 5 bin 300, Manisa 3 bin 334, Mardin 1 bin 476, Mersin 5 bin 40, Muğla 1 bin 915, Ordu 2 bin 3, Sakarya 2 bin 678, Samsun 3 bin 318, Trabzon 1 bin 989 ve Van 1 bin 900 konut planlanıyor.
Projenin amacı, Türkiye genelinde dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı konutlara erişimini sağlamak ve gençlerin, emeklilerin ve dar gelirli ailelerin konut sahibi olmasını kolaylaştırmak. TOKİ'nin sosyal konut projesi ile ülke genelinde konut arzını artırmak ve şehirlerin planlı büyümesini desteklemek hedefleniyor.
AA
Yorum Yap