Dolar

42,5232

Euro

49,5945

Altın

5.765,00

Bist

10.918,51

Ticaret Bakanlığı'ndan dijital teşvik ve kredi müjdesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ihracatçılar için 500 milyon liralık yeni kredi paketinin Türk Eximbank tarafından hazırlandığını bildirdi.

1 Ay Önce Güncellendi

2025-11-06 13:48:16

Ticaret Bakanlığı'ndan dijital teşvik ve kredi müjdesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Eximbank'ın e-ihracatçılar için yüzde 100 İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) kefaletiyle başka bir teminata ihtiyaç duyulmaksızın toplam 500 milyon liralık kredi paketi hazırladığını açıkladı. Kredi paketinin azami 6 ay ana para ödemesiz ve 12 aylık vade ile uygulanacağı bildirildi.

Ticaret Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenen “Ankara e-İhracat Zirvesi” TOBB Konferans Salonu'nda başladı.

Zirvede konuşan Bakan Bolat, cari işlemler açığında makul seviyelerin korunduğunu belirterek, eylülde 1 milyar, ekimde ise yarım milyar dolar cari fazla beklediklerini söyledi. Böylece dört ay üst üste cari fazla verileceğini ifade etti.

E-TİCARETİN PAYI ARTTI

Bolat, mal ve hizmet ihracatında hedefin 390 milyar dolar olduğunu, ancak 391,5 milyar dolara ulaşıldığını belirtti. E-ticaretin özellikle Kovid-19 sürecinde büyük hız kazandığını, 2019'da yüzde 4,5 olan payın geçen yıl yüzde 20'ye çıktığını bildirdi.

Salgın öncesi ile 2024 arasındaki dönemde e-ticaret hacminin yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 86'ya ulaştığını vurgulayan Bolat, Türkiye'nin 2024 yılında e-ticaret hacminin 3 trilyon lirayı aştığını kaydetti. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'nın en yüksek paya sahip iller olduğunu belirten Bolat, yemek, giyim, ayakkabı, aksesuar ve elektronik sektörlerinin öncü konumda yer aldığını söyledi.

Bakan Bolat, 2023 yılında yaklaşık 7 bin olan e-ihracatçı sayısının geçen yıl yüzde 62 artışla 11 bin 283'e yükseldiğini, Türkiye'nin e-ihracat yaptığı ilk 5 ülkenin ABD, Almanya, Azerbaycan, Romanya ve Polonya olduğunu bildirdi. Körfez ülkelerine yönelik e-ihracatın da hızla arttığını açıkladı.

E-ticaret sektörüne dair denetim ve düzenlemeleri yürüttüklerini belirten Bolat, firmalara e-ihracat alanında çeşitli destekler sağladıklarını kaydetti.

YENİ DÜZENLEMELER VE DESTEKLER

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle konsinye ihracatın basitleştirilmiş gümrük beyannamesiyle yapılmasının sağlandığını belirten Bolat, bu uygulamanın e-ihracatı kolaylaştıracağını ifade etti.

Bolat, Kolay İhracat Platformu'nun hizmete alındığını, devlet yardımları, e-ihracat pazarları, ülke gümrük uygulamaları ve yapay zeka araçları rehberlerinin hazırlandığını söyledi.

Yeni destek programının da müjdesini veren Bolat, Türk Eximbank'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisiyle İGE kefaletli olarak hazırladığı “e-İhracat Destek Paketi”nin uygulamaya alınacağını açıkladı. Bu kapsamda e-ihracatçılara azami 6 ay ana para ödemesiz, toplamda 12 aylık vadeli, 500 milyon liralık kredi sağlanacak.

Ayrıca Dijital Teşvik Takip Modülü'nün devreye alınacağını belirten Bolat, teşvik başvurularının dijital ortamda takip edilebileceğini bildirdi.

2030 HEDEFİ: E-İHRACATTA YÜZDE 10 PAY

Türkiye'nin geçen yıl 6,5 milyar dolar olan e-ihracatının toplam ihracat içindeki payının yüzde 2,7'ye ulaştığını ifade eden Bolat, hedeflerinin 2030'lu yıllarda e-ihracatı toplam ihracatın yüzde 10'una çıkarmak olduğunu söyledi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasına sokmayı hedeflediklerini belirtti. Teknoloji, AR-GE, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın bu süreçte kaldıraç etkisi yapacağını vurguladı.

Gültepe, 2024 yılında küresel e-ihracat hacminin yaklaşık 1,5 trilyon dolar seviyesinde olduğunu, Türkiye'nin geçen yıl toplam ihracatının 6,5 milyar dolarlık kısmını e-ihracatla gerçekleştirdiğini söyledi. Ayakkabı sektöründe bu oranın yüzde 25'e ulaştığını ifade eden Gültepe, 2030'da e-ihracatın toplam ihracattaki payının yüzde 10 seviyesine rahatça ulaşabileceğini kaydetti.

Zirvede, Asset Worldwide Express ile yapılan işbirliği kapsamında ihracatçıların Avrupa, Amerika ve Orta Doğu pazarlarına indirimli fiyatlarla erişebileceğini bildirdi.

ÜÇ YENİ PROTOKOL İMZALANDI

Zirve kapsamında üç protokol imzalandı. Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve İGE AŞ arasında “e-İhracatın Finansmanı İşbirliği Protokolü”, İhracat Akademisi, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında “İhracat Akademisi Eğitim İşbirliği Protokolü”, TİM ve Asset Worldwide Express arasında “TİM Lojistik e-İhracatın Finansmanı İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Zirve, alanında uzman konuşmacıların yer alacağı sektörel oturumlarla 8 Kasım'a kadar devam edecek.

aa

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Mevsim normalleri değişti, ayılar hâlâ uyanık

Haber Ara