Dolar

32,4439

Euro

34,7400

Altın

2.444,20

Bist

9.910,84

Tazminat Hesaplama

Tazminatlar, işçinin ve işverenin haklarının korunmasını sağlayan ve işçinin maddi olarak güvence altına alınmasını amaçlayan, işverenin işçinin haksız yere ya da farklı nedenlerden kaynaklı işine son vermesi durumunda işçiye ödenen ücrettir.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-20 22:01:42

Tazminat Hesaplama

Bu ücretler maddi ya da manevi olarak değerlendirilebilmektedir. İşçiye edilen hakaretten, iş kazalarına ve işten çıkarılmaya kadar birçok konuda maddi ve manevi tazminat hesaplama yapılır ve mağduriyetin engellenmesi sağlanır. Tazminat Nedir?

Tazminat, kelime olarak tazmin yani karşılamak zararı ödemek anlamında kullanılan kelimeden türemiştir. Çeşitli nedenlerden kaynaklı işçiler ve işveren belirli hukuk içerisinde birbirinin hakkını korumak zorundadır. İşveren tarafından gerçekleştirilen eylemlerde ya da iş sırasında gerçekleşmiş kazalarda, işçi zararını kapatmak amacıyla işverenden tazminat almak zorundadır. Tazminat, belirli unsurlarla hesaplanan ve işçiye ödenen paradır.

Tazminat Türleri Nelerdir?

Tazminat denildiği zaman içerisine birçok tür girmektedir. Özellikle manevi tazminatlar birçok unsura göre verilebilmektedir. Ancak maddi tazminatlar çok daha sınırlıdır. Bu tazminat türleri: İş Gücü kaybı tazminatı: İş yerinde gerçekleşmiş bir kazada ya da işe bağlı olarak kişinin organlarında gerçekleşmiş hasarda işçi, iş gücü kaybı tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı: Kıdem tazminatı, işverenin iş akdi feshi yapması durumunda belirli şartlar altında işçiye ödenen tazminat türüdür. Kıdem tazminatı hesaplama yaparken işçinin çalışma süresi ve brüt maaşı göz önünde bulundurulur. İhbar tazminatı: İşveren ya da işçi, bir diğerini ihbar etmeden işten çıkarıyor ya da işten ayrılıyorsa ihbar tazminatı hesaplanır ve ihbarsız işlem gerçekleştiren kişi tarafından diğerine ödeme işlemi gerçekleştirilir. Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Tazminat hesaplanırken tazminat türüne göre unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır. Örneğin kıdem tazminatından işçinin çalıştığı süre, günlük brüt ücret, aylık brüt ücret değerlendirilir. Ancak ihbar tazminatı hesaplama yapılırken bu hususların yanında özel olarak ihbar süresi hesaplanır ve ona göre işlemler yapılmaktadır. Bu iki tazminat türünde de brüt ücret alınırken, işçinin aldığı yol ve yemek ücretleri de dahil olarak sayılmaktadır.

Tazminat hesaplama yapılırken çıkan sonuçta yıllık maaş tutarı tavan fiyatın üzerinde ise bu tavan fiyat göz önünde bulundurulur ve giydirilmiş ücret dışarıda bırakılır. BESLER.AV.TR adresinden tazminat hesaplama kolaylıkla yapılabilmektedir.

Haber Ara