Dolar

32,3431

Euro

34,9251

Altın

2.398,74

Bist

10.203,66

Tapu Çeşitlerinden Muhtar Tapusu

Ülkemizde taşınmaz türden olan mülkiyetlerin hakkının kime ya da hangi şahsa ait olduğunu tapu belgeleri belirler. Kadastro işlemine tabii olmuş olan ve tapuya taşınmaz mülk alım ve satım işlemleri tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-06 21:34:26

Tapu Çeşitlerinden Muhtar Tapusu

Diğer yandan ise söz ettiğimiz gibi kadastro işlemine tabii olmayan mülkiyetlerin devir işlemleri tapu dairelerinde gerçekleştirilememektedir. Bu sebepten dolayı bu durumda mülkiyet alım ve satım işlemleri bölge muhtarlıkları tarafından gerçekleştirilir. Kadastroya tabii olmayan yerlerde ve mülkiyetlerde muhtar satış sözleşmesi olarak ta bilinen muhtar tapusu verilmektedir.

Söz konusu olan bu durumda muhtar eşliğinde düzenlenen sözleşmeye mührün basılmasının ardından bu sözleşme muhtar satış sözleşmesi niteliğine kavuşur. İlk 30 günlük sürenin ardından hakkında dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlar ve tespitler kesinlik kazanır.

Diğer yandan ise kadastro müdürü tarafınca onay işlemi gerçekleşmek kaydı ile kesinlik kazanan tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş olan kararı, kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak kabul edilmesi kaydı ile en fazla 3 aylık süre içerisinde tapu kütüklerine kaydedilir. Bunu yanı sıra tutanaklar ile belirlenen haklara sınır ve tespitler hakkında yapılan tutanakların kesinlik kazanmasının ardından geçen 10 yıllık sürenin ardından kadastro işleminden önce olan hukuki sebepler gerekçe gösterilerek kesinlikle itiraz edilemez ve herhangi bir dava açılamaz. Kadastro işlemi gerçekleşerek çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu senetleri işleme tabii kayıt vasfından çıkmaktadır.

Haber Ara