Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Taliban yönetimi döneminde ilk anlaşma! Türk şirketi ile imzalar atıldı

Afganistan'daki yatırımlarını sürdüren Türk şirketi 77 İnşaat, Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma Taliban yönetimi döneminde özel sektörle imzalanan ilk enerji anlaşması olurken, Türk şirketi, 20 yıl projenin işletmesini üstlenecek.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-25 10:57:56

Taliban yönetimi döneminde ilk anlaşma! Türk şirketi ile imzalar atıldı

Afganistan'ın geçici hükümetine bağlı Kasr-ı Mermerin Ofisi'nde düzenlenen imza törenine, Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, Su ve Enerji Bakan Vekili Abdul Latif Mansur, çeşitli Taliban yetkilileri ve 77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv katıldılar. İmzalanan anlaşma gereği, 77 İnşaat Kabil'in Naglu bölgesinde 22 megavatlık güneş enerji sistemleri inşa edecek. Proje, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek ve inşaatına yakın aylarda başlanacak, ardından 14 ay içinde tamamlanıp faaliyete geçecek.

Bu anlaşma, Taliban yönetimi döneminde özel sektörle yapılan ilk enerji anlaşması olup Türk şirketi, projenin işletmesini 20 yıl boyunca üstlenecek. İmza töreninde konuşan Taliban yönetiminin Su ve Enerji Bakan Vekili Mansur, iş insanlarını Afganistan'da yatırım yapmaya çağırdı ve yap-işlet-devret modeli projelerine önem verdiklerini vurguladı.

77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ciliv, Afganistan'daki ortaklıklarını genişleterek ülkeye daha faydalı projeler sunmak istediklerini belirtti. Güvenlik durumundaki gelişmelere ve yeterli iş gücüne dikkat çeken Ciliv, projenin bir an önce tamamlanarak Afganistan'ın gelişimine ve halkın daha uygun elektrik almasına katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Taliban yönetiminin Afganistan'ı ele geçirmesinden sonra ülkeyi terk etmeyen başlıca uluslararası şirketlerden biri olan 77 İnşaat, enerji, inşaat ve altyapı projelerini sürdürmeye devam ediyor. Kajaki Barajı'nın işletmesini elinde bulunduran şirket, özellikle hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi projelerine odaklanıyor.

Haber Ara