Ulusal Süt Konseyi, geçtiğimiz Aralık ayında çiğ süt tavsiye fiyatını üreticinin eline litre başına net 17,15 lira geçecek şekilde açıkladı. 1 Ocak 2025'ten itibaren uygulanan fiyat, üreticilere bir miktar nefes aldırsa da art arda gelen yem ve girdi zamları nedeniyle yetersiz kaldı.
Başkan Ahmet Erken, süt üretiminin devamlılığı için fiyatın en az 20 lira olması gerektiğini vurguladı.
EDİRNE'DE ÜRETİCİ SÜTÜ 17,15 LİRAYA SATIYOR
Edirne bölgesinde kaliteli süt üretimi yapıldığını belirten Erken, üreticinin eline litre başına net 17,15 lira geçtiğini ifade etti.
“Bizim sütümüz kalite bazında 17,15 liradan satılıyor. Çünkü soğutulmuş ve hijyenik şekilde sanayiye veriyoruz” diyen Erken, Anadolu'da süt fiyatlarının 13-14 liraya kadar düştüğünü kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 16 liranın altındaki sütlere destek verilmeyeceğini açıkladığını hatırlatan Erken, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
ANADOLU'DA SÜT TOZU KRİZİ
Anadolu'nun bazı bölgelerinde süt arzında kriz yaşandığını söyleyen Erken, “O bölgelerde süt pazara arz edilemiyor, bu yüzden sütler süt tozuna dönüştürülüyor” dedi.
TÜRKİYE KENDİNE YETERLİ OLMALI
Başka ülkelere muhtaç olmadan üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Erken, "Bakanlık, köyde üreticiyi tutacak projeler yürütüyor. 10 hayvana kadar destekler, kadın ve genç üreticilere teşvikler var" dedi.
Büyükbaş hayvan sayısının artırılmasının önemine değinen Erken, "Türkiye'nin başka ülkelere bağımlı kalmadan hayvansal üretimini artırması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ÇİĞ SÜT DESTEKLERİ DEVAM ETMELİ
Geçtiğimiz yıl çiğ süte verilen 1 lira destekleme fiyatının devam etmesi gerektiğini söyleyen Erken, anaç sığırların desteklenmesi ve üreticinin üretimden vazgeçmemesi için teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti.
"Ocak sonrası desteklerin devam etmesini umut ediyoruz. Bu hafta bakanlık ile görüşerek sahadaki gelişmeleri aktaracağız" dedi.
SÜTÜN FİYATI EN AZ 20 LİRA OLMALI
Süt fiyatının diğer ürünlerle kıyaslandığında çok düşük kaldığını ifade eden Erken, "Suyun yarım litresi 30 liraya satılıyor, sütün en az 20 lira olması gerekiyor" dedi.
Maliyetlerin her geçen gün arttığını belirten Erken, "Süt işinin sürdürülebilir olması için üreticinin litre başına en az 20 lira kazanması gerekir" ifadelerini kullandı.
"Biz üretime devam edeceğiz. Şu an sütte yüzde 3 ile 7 arasında bir artış var" diyen Erken, üretimin sürdürülebilir olması için fiyat güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: hudutgazetesi
Yorum Yap