Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya'nın 300 milyar doları kayıp

Rus milyarlarca dolar tutarındaki devlet fonları, Ukrayna ile ilgili yaptırımlar nedeniyle Batı tarafından ele geçirildi

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-01 11:25:43

Rusya'nın 300 milyar doları kayıp

Rusya'nın yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki döviz rezervleri Mart 2022'den bu yana Batılı ülkeler tarafından donduruldu. AB bu fonlardan karı elde etmenin yollarını arıyordu ancak Moskova böyle bir hareketin hırsızlık olduğu konusunda uyardı.

Rus yetkililer üst üste yaptığı açıklamalarda, devlet ve özel varlıklara el konulmasının serbest piyasanın tüm ilkelerine aykırı olduğunu hatırlatmaya devam ediyor.

Maliye Bakanı Anton Siluanov, 'C tipi' hesaplarda, yani ruble cinsinden uzmanlaşmış banka hesaplarında "yeterli varlık" bulunduğunu belirtti.

"Bunlardan bazıları 'dost olmayan' ülkelerden (yaptırımları destekleyenler) karşı taraflara yönelik temettü rezervi yükümlülüklerini içermektedir" diyen Siluanov, tüm bu varlıkların dondurulduğunu, "miktarın küçük olmadığını" ve kullanımlarından elde edilen gelirin önemli olduğunu ekledi.

Maliye bakanını Rusya'nın her türlü el koyma işlemine mahkemelerde itiraz edeceğini belirten Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da destekledi.

Kremlin Sözcüsü, "Rus varlıklarının Batı ülkeleri tarafından ele geçirilmesi, küresel finansal sistem ve dünya ekonomisi için “yasadışı” ve “son derece tehlikeli” olacaktır" diyerek, böyle bir hareketin hırsızlık anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.

Peskov, “Bizden bir şeye el konulursa, neye el koyacağımıza bakacağız. Bunu hemen yapacağız” uyarısında bulundu.

RT

Haber Ara