Dolar

32,4507

Euro

34,4814

Altın

2.475,49

Bist

9.619,22

ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 ÖTV indirimi olacak mı? ÖTV düşecek mi?

ÖTV indirimi gelecek mi? ÖTV düşecek mi? 2022 ÖTV indirimi olacak mı? Döviz kurlarında yaşana artış ile birlikte otomobil fiyatları da adeta uçuşa geçti. Sıfır otomobiller 200 bin TL'nin altında sıfır otomobil kalmazken ikinci el otomobillerin fiyatı da zirve noktasına ulaştı. Vatandaşların sıfır otomobile binmesi neredeyse hayal olmuş durumda. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde ÖTV'de yeni bir matrah güncellemesi beklediğini söyledi. ÖTV indirimi bekleyen vatandaşlar da bu açıklama ile heyecanlandı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-25 18:27:34

ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 ÖTV indirimi olacak mı? ÖTV düşecek mi?

Araç almak isteyenlerin eli kolu artan otomobil fiyatları karşısında adeta bağlanmış durumda. 200 bin TL'nin altında sıfır otomobilin kalmadığı şu günlerde vatandaşlar yüksek faiz nedeniyle bankalardan da kredi çekemiyor. Araç almayı düşünenler Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu'nun geçtimiz haftalarda yaptığı açıklama ile umutlandı. Ali Bilaloğlu ÖTV'de yeni bir matrah güncellemesi beklediğini söyledi. Bu açıklamanın ardından otomobil almak isteyenler ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 ÖTV indirimi olacak mı? ÖTV düşecek mi? sorusuna yanıt aramaya başladı.

Son yıllarda döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte araç fiyatları da adeta uçuşa geçti. Sıfır araba fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş ikinci el araç fiyatlarının da artmasına neden oldu. kronavirüs pandemisi ile bilikte başlayan üretim sıkıntısı ve çip krizi de otomobil fiyatlarındaki artışa tuz, biber ekti. Araç almanın neredeyse imkansız hale geldiği şu günlerde vatandaşlar ÖTV indirimi gelmesini dört gözle bekliyor. Peki 2022'de ÖTV indirimi yapılacak mı?

ÖTV indirimi gelecek mi?

Araç fiyatlarında yaşanan yükseliş vatandaşların sıfır otomobil almasını neredeyse imkansız hale getirdi. Vatandaşlar ÖTV indirimi yapılmasını beklerken Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu'ndan flaş bir açıklama geldi.  Ali Bilaloğlu önümüzdeki dönemde ÖTV'de yeni bir matrah güncellemesi beklediğini söyledi. Ancak konuyla ilgili hükümetten herhangi bir resmi açıklama gelmedi. 2022 ÖTV indirimi olacak mı?

Koronavirüs pandemisi bir yandan, diğer yandan da artan döviz kurları nedeniyle otomobil fiyatları ülkemizde son aylarda katlanarak arttı. Vatandaşlar ÖTV indirimi gelecek mi? sorusunu soruyor. Son olarak, otomotiv sektöründeki yaşananları değerlendiren Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu'nun, önümüzdeki dönemde ÖTV'de yeniden bir matrah güncellemesi beklediğini söylemesi de sektörün somut bir talebi olarak değerlendirilebilir.  Beklenen ÖTV güncellemesi geldi

2022 yılında sıfır araç alımında uygulanacak matrah limitleri değiştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, 1600 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti (Vergisiz ülkeye giriş fiyatı) 92 bin liradan 120 bine çıkarıldı.

120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50'lik vergi diliminde değerlendirilecek. ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alacak. ÖTV matrahı 200 bin lira üstü için vergi oranı da yüzde 80 oldu. Motor hacmi 1600 silindiri geçen, 2000 silindiri geçmeyen otomobillerde ise ÖTV matrahı 130 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 45 vergi diliminde olacak.

ÖTV matrahı 130 bin TL'yi aşıp, 210 bin TL'yi aşmayanlar ise yüzde 50'lik vergi diliminde yer alacak. Matrahı 210 bini aşan araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 80 olarak uygulanacak. Ağustos ayında ÖTV düzenlemesi gelmişti

Ağustos ayında güncellenen mevcut ÖTV sistemine göre, 1.6 litre altındaki motor hacmine sahip bir otomobil, vergisiz fiyatı 150 bin TL'yi geçmediği sürece yüzde 50 vergi diliminde kalıyor. Satış fiyatına göre bakıldığında ise, 265 binTL'nin altında satılan 1.6 litre motor hacmindeki otomobiller yüzde 50 ÖTV dilimine giriyor. Bir üst dilim olan yüzde 80 ÖTV oranına çıkan otomobillerde ise alt sınır 320 bin TL olarak belirlenmişti. Fakat, Aralık ayı itibariyle yayınlanan yeni fiyat listeleri, ulaşılabilir ve ekonomik olması amacıyla üretilen birçok modelin bile artık yüzde 80 ÖTV dilimine çıkmasına neden oldu. ÖTV nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.

Haber Ara