Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Merkez ümitlerimizi yeşertti, en kötüsü geride kaldı

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomotiv sektörünün yılı 250- 300 bin olan pazar tahminlerinin ötesinde kapatılmasında reel faizleri aşağı çeken Merkez Bankası’nın büyük rol oynadığını belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-23 17:09:26

Merkez ümitlerimizi yeşertti, en kötüsü geride kaldı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Murat Şahsuvaroğluotomotiv sektörünün yılı 250- 300 bin olan pazar tahminlerinin ötesinde kapatılmasında reel faizleri aşağı çeken Merkez Bankası'nın büyük rol oynadığını belirterek, otomotiv sektörüne desteklerini esirgemeyen Kabineye, BDDK Başkanına, devlet bankalarının yöneticilerine teşekkürlerini iletti.

Otomotiv sektörü sahipsiz değildir' diyen Murat Şahsuvaroğlu, Ankara'da otomotiv sektörünün dertlerini dinleyenlerin olduğunu söyledi ve şu tespitlerde bulundu:

Hurda teşviki hayırlı oldu

-Otomotiv sektörü Türkiye'nin toplam büyüklüğünün yüzde 5'ine denk gelmektedir. Dolayısıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın almış olduğu; ÖTV ve KDV teşviklerinin uygulanması ve hatta sürelerinin uzatılarak sektörün desteklenmesi gibi kritik kararlar çok önemlidir. Hurda teşviki hem pazarın daralma sürecini yavaşlatmış hem de trafikte güvenli olmayan 300 bin adet aracın karayollarımızdan çekilmesi gibi son derece hayırlı bir işe sebep olmuştur.

Satışlarda ivme yaşandı

-2019 Haziran ayında 8 ay boyunca uygulanan ÖTV ve KDV teşvikleri sona erdi. Bunun ardından zorlandığımız bir temmuz-ağustos ayı geçirdik. Eylülde benzer bir ay daha geçirmeye başlıyorduk ki, faizlerin düşüş trendine girmesi ile satışlarımız hafif de olsa yukarı yönlü ivmelenme yaşadı. Ekim ayında da Türkiye otomotiv perakendeciliği için çok değerli olan ve emsalleri pek de görülmeyen bir şekilde; kamu bankalarının aldığı bir kararla yüzde 0,49 vade farkı devreye alındı ve otomotiv sektörüne adeta can suyu verildi.

Hükümete teşekkür

-Merkez Bankamızın faiz indirimleri ile birlikte yılbaşındaki yüzde 24 olan oran yüzde 12'ye geriledi. Bu durum sektör olarak geleceğe dair ümitlerimizi yeşertmeye, bizleri bugünde diri tutmaya devam ediyor. Otomotiv sektörüne desteklerini esirgemeyen başta hükümetimiz ve ekonomi yönetimimiz olmak üzere, Bankalar Birliği'ne, BDDK Başkanımıza, devlet bankalarımızın yönetici ve değerli ekiplerine teşekkürlerimizi ifade etmek isteriz. Ülkemiz, sektörümüz, çalışanlarımız, paydaşlarımız adına bu desteklerden dolayı geleceğe daha ümitli bakabiliyoruz.

El ele vereceğiz

-2019 en kötüsüydü ve bu en kötüyü de el ele geride bıraktık. 2019 yılının 475-480 bin satış adetleriyle kapanmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22-23'lük bir düşüş var. Eğer yerinde ve zamanında müdahaleler yapılmasaydı bu düşüş yüzde 40'ın üzerinde olacaktı. Bizim sektörümüz, ithalat ihracat noktasında da sürekli artı veren bir sektördür. Sürekli artı veren bir sektörün de içerisinde yetkili satıcılık müessesesi de 950 adet plaza, 70 bin çalışan, 10 milyar dolar hacim büyüklüğe ulaşmış durumdadır. Tüm tarafların aldıkları önemli kararlarla rotamız artık yukarıya doğru çevrilmiştir. 2019 yılı birbirimizi dinleyerek, birbirimizi anlayarak hep birlikte el ele yavaş yavaş ekonomik bunalımdan çıktığımız bir yıl olarak tarihe geçecektir. 2019 en kötüsüydü ve bu en kötüyü de hep birlikte, el ele geride bıraktık diyebilirim.

Haber Ara