Dolar

32,5911

Euro

34,8651

Altın

2.502,94

Bist

9.675,13

Merkez Bankası kritik virajda

Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. Yeni başkanın faize karşı tutumu belli. Kritik bir süreçten geçen bankanın atacağı adıma yönelik tahminlerin kesiştiği nokta ise belli

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-14 19:50:20

Merkez Bankası kritik virajda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yarın Para Piyasası Kurulu toplantısı ile faize yönelik kararını açıklayacak. Atılacak adımlar aynı zamanda politik uygulamalar için de bir nevi test niteliğinde olacak.

Merkez Bankası yarın faize yönelik para politikası kararlarını açıklayacak. Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın seçilmesinden sonra faizlerin ne oranda indirileceğine dair soru işaretleri oluşmuştu.
Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın yüksek faize yönelik eleştirileri baz alındığında ve hükümetin bu konudaki karşıt söylemleri düşünüldüğünde faizin yükseltilmesi gibi bir tercihe ihtimal verilmiyor.
Finans uzmanları politika faizine dokunulmayacağı yönünde ağırlıklı bir görüşe sahip.

19 Mart sonrası kırılma noktaları

Enflasyonda artış baskısının ilerleyen aylarda da devam edeceği düşünüldüğünde, 19 Mart'tan öncesine kıyasla daha yüksek bir risk maliyetine katlanıldığı, piyasaları ikna etmek için de daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulacak bir ortamda Merkez Bankası toplantısından gelecek karara gözler çevrilmiş vaziyette. 19 Mart'ta gerçekleştirilen görev değişikliği ve bunun görünen sebebi itibarıyla piyasa aktörlerinin ve yatırımcıların Merkez Bankası politikalarının uygulanış şekline dair risk algısını artırması normal olarak addediliyor.
Şahin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın politikaları olgunlaşma aşamasındayken ve ilerleyen aylardaki sonuçlarının da gözlemlenmesi beklenirken para politikasının da 2-3 yıllık yönü bir şekilde belli idi.Enflasyon tepe noktasını görüp, düşüşe geçtikten sonra da faizleri indirme imkanının oluşması gözlemlenmekte idi.

Yeni başkanın ilk sınavı

Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Mart ayında düzenlenen Para Piyasası Kurulu'nda 200 baz puan faiz artırmasının devamında, yönetim değişikliği sonrasında Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu yönetiminde ilk toplantı olması açısından, piyasalarla kurulacak iletişim de önem arz ediyor.Türk lirası varlıklarının ve piyasaların,Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası görev değişikliği sonrasında verdiği reaksiyon para politikalarının uygulanış şekline dair oluşan bir belirsizliğin bir şekilde dışa yansımasıydı. Buna karşılık, Kavcıoğlu enflasyonun üzerinde faiz uygulamasına devam edeceğini ve para politikasının sıkı kalacağını belirterek yakın döneme ilişkin politika değişikliği olmayacağı sinyalini vermişti.

Enflasyon üzerindeki riskler

Enflasyon eçtiğimiz mart ayında yüzde 16,2 seviyesine yükseldi ve Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra da lira yüzde 10 üzerinde değer kaybetti. Üretici Fiyat Endeksi'nden, artan ham madde fiyatlarından ve Türk lirasında meydana gelen ek değer kaybından dolayı enflasyonun artmaya devam edeceğini de gözlemlemiş olacağız. Erken dönem faiz indirimlerinin enflasyon üzerindeki riskleri daha fazla artıracağı da düşünülüyor.

Sürdürülebilir büyüme için...

Sürdürülebilir büyüme için, öncelikle enflasyonun halledilmesi gerekiyor. Enflasyon düşüşü faizleri indirmek ve büyüme sağlamak için gerekli imkanı tanıyor.Hal böyle olunca öngörülebilir gelecekte sıkı para politikasının devamının gerekliliği de ortaya çıkıyor. Bugün gerçekleştirilecek olan Para Piyasası Kurulu'nda faiz değişikliği olması pek imkan dahilinde görünmüyor. Enflasyon görünümünde artan yukarı riskler ve piyasanın geçerli koşulları çerçevesinde ilave sıkılaşma seçeneği, aksiyona girmese bile politika açıklaması içeriğinde yer alabilecek.

Yeni başkan ne demişti?

Merkez Bankası'nın 2021 yılı takvimine göre Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısı yarın gerçekleştirilecek. Perşembe gününe denk gelen PPK yeni başkan Kavcıoğlu'nun başkanlığında açıklanacak ilk faiz kararı olacak.
Nisan ayı faiz kararı öncesi faizler yüzde 19 bandında yer alıyor. Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu “enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu. Ekonomistler de yarınki toplantı sonrası faizlerin sabit tutulacağı yönünde bir adım beklentisinde.

Haber Ara