Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Merkez Bankası faizi düştü mü? Merkez Bankası faizi düşerse dolar artar mı? Faiz oranı inerse döviz çıkar mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz oranını açıkladı. Peki Merkez Bankası faizi çıktı mı? Faizin çıkması dövizi nasıl etkiler? Faiz azalırsa döviz artar mı? İşte detaylar…

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-08-18 19:22:29

Merkez Bankası faizi düştü mü? Merkez Bankası faizi düşerse dolar artar mı? Faiz oranı inerse döviz çıkar mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdi.

Merkez Bankası açıklamasında 'fiyat istikrarını sağlamak için farklı enstrümanlara sahip olunduğu' vurgusunu yaptı. Açıklamada detaylandırılmasa da durumun kontrol altında tutulması için döviz rezervlerinin kullanılarak piyasaya daha fazla dolar sürme ya da yeni swap anlaşmaları yapılması olası alternatifler arasında bulunuyor. Bunların ne kadar etkili olacağı bilinmese de mevcut şartlarda kurların yukarı yönlü seyretmesi bekleniyor.

Piyasalarda gösterge faiz oranının sabit tutulacağı görüşü hakimken gelen bu indirim kararı sonrası döviz kurları hızlı bir şekilde yükseldi. Dolar serbest piyasada 18 liranın üzerine çıktı. Euro da 18,3 liraya kadar yükseldi.

Enflasyon artar mı?

Ekonomistler bu tahmin edilmeyen karar sonrası yüzde 80'e varan resmi enflasyonun çok daha yukarıya çıkacağını öngörüyor.

Küresel çapta başta enerji ve gıda fiyatları kaynaklı enflasyon artışını durdurmak için merkez bankaları politika faizlerini arttırarak para arzını düşürmeyi hedefliyor. Bu kararlar her ne kadar ekonominin yavaşlaması anlamına gelse de para politikası yöneticileri kontrolden çıkmış bir enflasyonu kısa süreli resesyonlardan daha tehlikeli görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise yaptığı açıklamada "Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" ifadelerine yer vererek sanayi üretiminde yakalanan ivmeyi desteklemek için faiz indirmeyi tercih ettiğini vurguladı. Yani banka enflasyonun küresel anlamda azalacağı öngörüsüyle ekonomik aktiviteyi canlandırma yolunu tercih etti.

Merkez Bankası faiz kararından ayrı olarak toplam rezervlerin 12 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 101 milyon dolar artarak 113 milyar 738 milyon dolara çıktığını duyurdu. Türkiye'nin brüt döviz rezervleri de son 3 haftada 15 milyar dolar arttı. Faiz kararı sonrası Bloomberg'e açıklamalarda bulunan ekonomist Per Hammarlund, Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerindeki artışın politika faizini düşürmeye teşvik ettiği yorumunda bulundu.

Haber Ara