Dolar

32,2450

Euro

34,6688

Altın

2.397,78

Bist

10.247,38

Merkez Bankası Başkanı Erkan: Dezenflasyona ulaşma konusunda kararlıyız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 'Yatırımcı Günü' etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde dün gerçekleştirildi. Toplantıya dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı; toplantı, JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlendi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-12 08:43:38

Merkez Bankası Başkanı Erkan: Dezenflasyona ulaşma konusunda kararlıyız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) "Yatırımcı Günü" etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde dün gerçekleştirildi. Toplantıya dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı; toplantı, JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlendi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye'deki para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, video konferans yöntemiyle toplantıya katılarak yatırımcıların sorularını yanıtladı. Toplantıda ayrıca makroekonomi, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda da sunumlar yapıldı.

Toplantıya katılanlardan alınan bilgilere göre, TCMB Başkanı Erkan, dezenflasyona ulaşma konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, "Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Erkan, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtti. Aralık ayında parasal sıkılaştırma hızını azalttıklarını ve parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini vurguladı.

TCMB Başkanı, eylül ayından bu yana TL mevduata güçlü bir geçişle birlikte tüketim ve ithalat talebinde azalma, bunun sonucunda cari açık ve rezerv artışında iyileşme, enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme ve enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemlediklerini belirtti. Para politikası stratejilerinin piyasalarca olumlu karşılandığını, Türkiye'nin CDS'inin mayıs ayına kıyasla yarıdan fazla gerileyerek sert bir düşüş gösterdiğini ve kur oynaklığının önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

Erkan ayrıca, hızlanan sermaye girişleriyle rezervlerin ihtiyatlı bir şekilde artırılacağını, makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmeye devam edileceğini ve TL mevduat payının artırılacağını söyledi. Rezervlerin tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktığını da belirtti.

Sermaye girişlerinin son dönemde hızlandığını vurgulayan Erkan, kasım-aralık dönemi boyunca 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleştiğini açıkladı. Erkan, "Programımız etkili bir şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işimiz bitmiş sayılmayacak." dedi.

TCMB Başkanı, bankacılık sektörünün parasal sıkılaştırma süreci boyunca sağlamlığını ve dayanıklılığını koruduğunu belirterek, sermaye tamponlarının yeterli seviyelerde olduğunu kaydetti. Erkan, 2024'ün dezenflasyon yılı olacağını sözlerine ekledi.

Haber Ara