Dolar

32,2191

Euro

35,0208

Altın

2.513,50

Bist

10.739,57

Küresel finansal faaliyetler, Batı merkezlerinden Asya'ya doğru kayıyor

Küresel finansal faaliyetler, son on yılda Kuzey Amerika ve Avrupa'daki geleneksel merkezlerden uzaklaşarak Asya'ya doğru kaydığı görülüyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-02 13:48:21

Küresel finansal faaliyetler, Batı merkezlerinden Asya'ya doğru kayıyor

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Profesör Sumit Agarwal, küresel finansal hizmetlerinin Asya finans merkezlerinin büyümesinde etkili olduğunu belirterek, “Siyasi istikrarı, güvenilir sistemleri ve şeffaflığı ile Singapur'u yatırımcılar için 'güvenli bir sığınak' olarak seçiyor” dedi.

Hong Kong merkezli İngilizce yayın yapan South China Morning Post gazetesinde yayımlanan, “Küresel finansal faaliyetler, yerçekiminin Batı merkezlerinden Asya'ya doğru kaydığını görüyor” başlıklı dikkat çeken analiz haber şöyle:

singapur1

China Development Institute ve düşünce kuruluşu Z/Yen Partners tarafından hazırlanan Küresel Finans Merkezleri Endeksi'ne göre Singapur, dünyanın ilk dört finans merkezinden biri olarak yer alıyor.

Kurumsal fonlar ve özel yatırımcılar portföylerini yeniden dengelemek ve gelişmekte olan sektörlerde yeni fırsatlar aramak istediğinden finansal piyasalar sürekli hareket halindedir.

Ancak bireysel endekslerin iniş ve çıkışlarına yansıyan günlük işlemler arasında, iş başında daha geniş eğilimler de var. Bunlar, jeopolitik faktörler, ekonomik gerçekler ve güvenilir getirilerle birlikte devam eden bir güvenlik duygusu arayışı tarafından yönlendirilmektedir.

Geçtiğimiz on yılda, küresel finansal faaliyetlerin yer çekiminde Kuzey Amerika ve Avrupa'daki geleneksel merkezlerden Asya'ya doğru bir kayma görüldü. Çoğu işaret, bu yeniden sıralamanın daha da hızlanmak üzere ayarlandığını gösteriyor.

Bu değişim, Shenzhen'deki Çin Kalkınma Enstitüsü ve Londra merkezli düşünce kuruluşu Z/Yen Partners tarafından ortaklaşa hazırlanan altı aylık Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nin son baskısında yansıtılıyor. New York ve Londra'dan sonra Singapur ve Hong Kong'u dünyanın ilk dört finans merkezi arasında gösteriyor.

finansbuyuk

Küresel finansal faaliyetler, son on yılda Kuzey Amerika ve Avrupa'daki geleneksel merkezlerden uzaklaşarak Asya'ya doğru kaymaktadır.

Geçen yıl Eylül ayında açıklanan sıralama, aynı zamanda Çin anakarasındaki üç şehri Pekin, Şangay ve Shenzhen ilk 10'a yerleştiriyor. Bu, Covid-19 salgınının etkisine ve bunun gibi belirsizliklere rağmen Asya'ya dönüşün devam ettiğini doğruluyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu değişimin nedenlerine daha yakından bakıldığında, her türden yatırımcının, fonları nereye taşıyacaklarına veya alternatifleri araştıracaklarına karar verirken en önemli üç düşünceye sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Birincisi, kolay erişim sağladığı ve hem yerleşiklerin hem de yerleşik olmayanların gereksiz gecikme olmaksızın diğer finans merkezlerine ve bu merkezlerden yatırımlarını taşımasına izin verdiği için bağlanabilirliktir.

İkincisi, güvenilir bir yasal koda, saygın bir tahkim sistemine ve beklenmedik değişikliklere eğilimli olmayan bir sosyopolitik ortama sahip olmak anlamına gelen öngörülebilirliktir.

Üçüncüsü ise, tümü büyüme için iyi beklentiler sunan, açık bir ekonomiye ve yerleşik endüstrilere, erken aşamadaki start-up'lara ve uluslararası fırsatlara yönelik destekten kaynaklanan bir yerin canlılığıdır.

hongkong1

Hong Kong ayrıca Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde üst sıralarda yer alıyor ve ardından ilk 10'da Pekin, Şangay ve Shenzhen geliyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nde seçkin finans, ekonomi ve gayrimenkul profesörü olan Low Tuck Kwong Profesör Sumit Agarwal, "Dünya ekonomik büyümesinin merkezinin artık Asya'da olduğu açık" diyor. "Çok fazla üretim faaliyeti var ve finansal hizmetlere borçlanma, borç verme ve yatırım talep de çok büyük."

Prof. Agarwal şunları ekliyor: “Çin ve Hindistan'dan Vietnam, Tayland ve Endonezya'ya kadar geniş nüfuslu ülkeler dışa açılıyor ve daha yüksek finansal kapsayıcılık seviyelerine ulaşıyor. Yalnızca Hindistan'da son birkaç yılda 500 milyon yeni banka hesabı açıldı ve bu çok sayıda potansiyel yatırımcı yaratıyor.”

Finansal teknolojinin tanıtımı dönüştürücü oldu. İnternetin artan hızı ve gücünden güç alan yenilikçiler, şehirlerde yaşayan yüksek net varlıklı bireylerden (HNWI'ler) kırsal alanlardaki yeni hesap sahiplerine kadar herkes için bankacılığı daha erişilebilir hale getiren çözümler buldular. Online işlemler sadece kullanım kolaylığı ve verimlilik artışı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha düşük maliyetle de yapılabilir.

Araştırmalar, Çin ve Hindistan'daki küçük kasabalarda internet erişimi yoluyla yapılan yatırım faaliyetinin hızla arttığını ve yakın zamanda zirveye ulaşmasının pek olası olmadığını gösteriyor. Ayrıca 2021, Asya-Pasifik bölgesinde özel sermaye yatırımlarında 296 milyar ABD doları rekor seviyeye ulaştı.

bankacilik2

İnternet, bankacılığı Asya-Pasifik'te daha fazla insan için erişilebilir kıldığından, güçlü bir dijital hizmet yelpazesine sahip bankalar, bölgede artan çevrimiçi yatırım faaliyeti seviyelerinin sunduğu fırsatları değerlendirmek için iyi bir konumdadır.

Bu gelişmeler, uluslararası düzeyde iyi bir duruşa ve güçlü dijital tekliflere sahip bölgedeki büyük bankaların büyüyen fırsatlardan yararlanmak için iyi bir konuma sahip olduğu anlamına geliyor. Örneğin Singapur, en yaygın olarak güvenilen bankalardan bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların arasında, 2009'dan bu yana New York merkezli Global Finance dergisinin yıllık Dünyanın En Güvenli Bankaları listesinde en üst sırada yer alan Asya bankası olmaya devam eden DBS de var. Sıralama, varlık büyüklüğüne göre dünyanın en büyük 500 bankasını içeriyor ve Fitch Ratings, Standard & Poor's ve Moody's Investors Service tarafından verilen uzun vadeli döviz notlarına dayanıyor.

DBS Treasures Singapore'un Başkanı ve Genel Müdürü Steven Ong'a göre, Singapur'un en büyük bankası olan DBS, uygulamalarının yüzde 99'unun bulut özellikli olmasıyla teknolojiyi benimseme söz konusu olduğunda eğrinin ilerisinde kabul ediliyor.

Banka, hangi yatırım uyarılarının her müşteriyle alakalı olacağını ölçmek için yapay zeka (AI) ve makine öğreniminden (ML) yararlanıyor ve analize dayalı olarak yalnızca bir birey için anlamlı olanı sunuyor.

yapayzeka2

Her müşteri için kişiselleştirilmiş bir bankacılık deneyimi oluşturmak için veri analizi, yapay zeka ve makine öğreniminden yararlanılabilir.

Ong, "Bir müşterinin profilini (ziyaret edilen sayfalar, ilgilenilen içerik, ziyaret sıklığı ve farklı kategorilerde harcanan miktarlar) bir araya getiren 15.000 müşteri veri noktası içeren dahili bir veri pazarı oluşturduk" diye açıklıyor.

Öte yandan, bankanın varlık danışmanlarına, bir müşteriyi "yüksek öncelikli konuşmalara" ne zaman dahil etme zamanının geldiğine karar vermelerine yardımcı olmak için dürtmeler gönderiliyor.

Muhasebe firması PwC'nin Eylül 2022 raporuna göre, şehir devleti yatırımcılar ve fon yöneticileri için küresel bir servet yönetimi merkezi haline geldiğinden, merkezi Singapur'da olmak DBS için bir avantaj sunuyor. Verileri, Singapur'un yönetilen varlıklarının 2020 sonunda yıllık yüzde 17 artışla 4,7 trilyon S$'a (3,5 trilyon ABD$) ulaştığını gösterdi. Bu varlıkların yüzde 78'i, yarısından fazlası Asya-Pasifik bölgesinden olmak üzere Singapur dışından temin edildi.

Yıllar içinde Singapur, tekli aile ofisi (SFO) sayısının da hızla arttığını gördü. Singapur Para Otoritesi (MAS), bir önceki yıl 400 olan şehir devletinde 2021 sonu itibarıyla 700 SFO olduğunu tahmin ediyor. Son endüstri raporları, sayının muhtemelen 1.000'in çok üzerine çıktığını ve muhtemelen 1.500'e kadar çıktığını tahmin ediyor.

singapur2

Singapur, kendisini yatırımcılar ve fon yöneticileri için küresel bir servet yönetimi merkezi olarak haritaya yerleştirdi ve aynı zamanda artan sayıda aile ofisi çekti.

Varlıklarının en az yüzde 10'unu veya 10 milyon S$'ını yerel yatırımlara yatırmak üzere tahsis edenler için vergi teşvik programları da dahil olmak üzere Singapur'u SFO'ların operasyon kurması için çekici bir yer haline getirecek politikalar uygulamaya kondu.

“Bu para orada öylece durmuyor; aktif yatırım portföylerine giriyor,” açıklamasında bulunan Agarwal. "Bu üst düzey insanlar, siyasi istikrar nedeniyle veya sermaye kazancı veya miras vergisi olmayan avantajlı vergi rejiminden yararlanmak için paralarını Singapur'a taşıyor olabilir. Ama aynı zamanda 'akran etkisini' de fark ediyoruz. Örneğin, birisi bir yatırımdan 5.000 ila 10.000 ABD Doları getiri sağlarsa, aynı binada yaşayan insanlar bunu duyar ve aynı şeyi dener. Bunun toplumun her düzeyinde olduğunu görüyorsunuz” diyor.

Agarwal, jeopolitik gerilimlerin ve diğer aksaklıkların olduğu bir dönemde, özellikle Singapur'un "güvenli liman" statüsünden yararlanabildiğini ekliyor.

"Singapur'daki finans kurumları 'Paranız bizimle güvende' diyebilir" diyen Agarwal şu ifadeleri kullanıyor: "Şeffaflık da bunun önemli bir parçası, müşterilerin tüm maliyetleri ve ücretleri önceden anlamalarını ve onlara danışmanlık yapan ekibin güvenilir olabileceğini bilmelerini sağlıyor. Yine de, genel olarak, paranızı Singapur'da 'park etmenin' maliyeti çok düşük, bu yüzden şunu soruyorum: bunun yerine neden bir vergi cennetine veya Dubai gibi bir yere gideyim?”

Konut mülkleri için kademeli emlak vergisi oranları ve araba sahipliğine bağlı yüksek vergiler olmasına rağmen, Singapur'da herhangi bir veraset, emlak, sermaye kazancı veya net servet vergisi yoktur.

Singapur, uluslararası bir iş ve finans merkezi haline gelmek için uzun süredir coğrafi konumundan ve çok kültürlülüğünden yararlanıyor ve sonuç olarak, özel bankacılık ve servet yönetiminin büyümesini destekleyebilecek güçlü bir ekosistem inşa etti. Agarwal, Avustralya'dan Vietnam'a veya Hindistan'a kadar Asya-Pasifik bölgesinde herhangi bir yere yatırım yapmak isteyebilecek müşterilere danışmanlık yapmak için şehir devletinde uzmanlığın hazır olduğunu belirtiyor.

Sağlam varlık yönetimi hizmetleri aynı zamanda yatırımcıların aradıklarıyla uyumlu olmakla ilgilidir. Dünyanın dört bir yanında, mali düzenleyiciler tarafından şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarını açıklamaları yönündeki baskıları, halkın sürdürülebilir finansa olan iştahını artırmada küçük bir rol oynamadı.

gunesenerjisi1

Çin'de güneş enerjisi işine yapılan yatırım, halktan artan talebin olduğu sürdürülebilir finansın bir örneğidir.

Küresel danışmanlık şirketi Accenture tarafından geçen yıl sekiz Asya pazarında 3.200 varlıklı yatırımcı ile yapılan bir ankete göre, yalnızca yüzde 32'si küresel trendin gerisinde kalan ESG hatlarına yatırım yaptıklarını söyledi. Bununla birlikte, yanıtlar, ESG yatırım ürünlerine yönelik artan talepten yararlanmak için muazzam fırsatlara da işaret etti.

DBS, Endonezya'da jeotermal enerji ve Çin'de güneş enerjisi gibi yeşil girişimleri desteklemektedir. Ağustos 2022'de banka, sürdürülebilir finans portföyünün 52,7 milyar S$'a yükseldiğini ve programın 50 milyar S$ olan 2024 hedefini aştığını bildirdi.

Agarwal, "Singapur Para Otoritesi, bankaları yeşil finansa çok daha fazla dahil olmaya zorluyor.Yatırımcılar bunu arıyor ve isterseniz hepsi orada" dedi.

Asya ekonomileri büyümeye devam ettikçe, yatırımcılar paralarını park etmek için uygun bir yer olarak gözlerini bölgeden ayırmayacaklar. Bunun karşılığında, servet yönetimi uzmanlığı ve hizmetlerine olan talebi artırması bekleniyor ve kanıtlanmış geçmiş performansa sahip kurumlar, bu büyümenin getirdiği faydalardan yararlanacak.

Haber Ara