Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kredi kartı limit ve taksit sayıları düşürüldü

Bankaların, kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdüğü belirtildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 22:41:23

Kredi kartı limit ve taksit sayıları düşürüldü

TCMB tarafından bireysel kredilere getirilen sınırlama, büyüme hızını aşağı çekti. Kredi kartları açısından büyüme hızlı şekilde devam etti. Taksitli kredilerde yüzde 45'lere gerileyen büyümeye rağmen kredi kartlarındaki büyüme hızı yüzde 140'larda kalmaya devam etti.

Yaklaşık 2 aydan bu yana kredi kartlarına dönük bir düzenleme üzerine tartışmalar sürerken, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, “Kredi kartı düzenlemesi yapmak için üç alan var. Kart faizi, taksit sayısı ve limit kısıtlamaları. Belirli alanlarda taksit sayısı sınırlaması ve limit kısıtlamaları yoluyla bu harcamaların düşürülmesi söz konusu olabilir” demişti.

Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken, yerel seçim öncesi resmi bir düzenleme gelmeden, bankaların sınırlamaları hayata geçmeye başladı. BDDK'nın yetki alanındaki düzenleme ile ilgili resmi bir yazışma olmamakla birlikte, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerinin şu an için kart limininin yüzde 25'iyle sınırlandırdıkları belirtiliyor.

Bununla birlikte bankaların alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite “ek taksit” uygulamasına da son verdikleri öğrenildi.

Bazı bankaların seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın önceden yaptıkları limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda sözlü olarak uyarıldığı da vurgulandı. Limit artışlarının maaş beyanları ile sınırlı olmasının gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarı gittiği de aktarıldı.

Seçim sonrasında yazılı olarak yapılacak düzenlemeyle birlikte kart harcamalarının kontrol altına alınması için farklı seçeneklerin de düşünüldüğü, ancak adımların kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.

SIKILAŞMA ADIMLARI

Enflasyonu düşürmek kapsamında hala canlı iç talebi soğutmak ve bu kapsamda kredi büyümesini sınırlamak için sıkılaşma adımları bekleniyordu.

Bankacılar sektörde kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyüdüğünü belirterek, enflasyonu yönetmek adına kredi kartlarında kısıtlayıcı bir düzenleme beklediklerini söylemişti.

Reuters'a açıklamalarda bulunan 3 bankacılık kaynağı azami taksit sayısının 12'den üçe kadar indirildiğini belirtti. Bir kaynak kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandığı ifade etti.

BDDK verilerinde 12 aylık değişime bakıldığında toplam krediler yüzde 50'nin; kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü.

FAİZ ORANLARI YÜZDE 4,42

Geçen sene Mayıs genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1.36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüş, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkmıştı.

Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans için uyguladıkları faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde bulunuyor.

BloombergHT, ekonomim

Haber Ara