Dolar

32,5507

Euro

34,7806

Altın

2.494,31

Bist

9.524,59

İslam Memiş: Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararından sonra altında bir kırılma bekliyorum

Altın gram fiyatı için iki önemli senaryoyu paylaşan İslam Memiş kritik seviyelere ilişkin yatırımcıya tüyo verdi. Memiş, 'Perşembe (yarın) günü saat 14.00’da Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra bir kırılma bekliyorum. Bu kırılma ile birlikte faiz kararı hangi yönde gelirse altının gram fiyatı o yöne kırılacak' dedi

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-19 09:27:59

İslam Memiş: Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararından sonra altında bir kırılma bekliyorum

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten altın ve gümüş fiyatlarıyla ilgili yeni açıklama ve tavsiyeler geldi.

Yılın ilk çeyreğinde ons altın fiyatları için baskılanma ve düşüş öngördüğünü ifade eden İslam Memiş, “1790 dolar altındaki kapanışlar önce 1765 ve devamında 1725 dolar seviyesini işaret ediyor. Ama yılın ilk çeyreği ile alakalı öngördüğüm bu düşüşler orta ve uzun vade için yatırımcısına alım fırsatı verecektir." dedi.

"Enflasyon ile alalı beklentiler fiyatlanmamışken ve 6 aydır baskılanan ons altını konuşuyoruz. Bu yüzden mutlaka yukarı yönlü tepkiler de verecektir." diyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Ons altında sadece ABD belirleyici olmayacak. Jeopolitik riskler de ons altın üzerinde sürpriz gelişmelere neden olabilir. Ama orta ve uzun vadede hızlı yükselme bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Gram altın fiyatındaki kritik seviyeleri de açıklayan İslam Memiş, “Ons altındaki düşüş gram altındaki düşüşlerin sınırlı kalmasına neden oldu. Çünkü dolar kurunda bir miktar toparlanma gördük. Gram altın 800 lira sınırını zorlamaya devam ediyor. Gram altın fiyatında takip ettiğim bant aralığı aşağıda 780, yukarıda da 820 lira. Perşembe (yarın) günü saat 14.00'da Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra bir kırılma bekliyorum. Bu kırılma ile birlikte faiz kararı hangi yönde gelirse altının gram fiyatı o yöne kırılacak. Merkez Bankası faiz indirimini devam ettirirse dolardan güç toplayan gram altın yeniden 820 lira seviyesini yukarı yönlü kırabilir. Ancak pas geçmesi durumunda da 750, devamında 720 lira seviyelerinin görülme ihtimalini çok kuvvetli görüyorum" dedi.

Ons gümüş için 40 dolar beklentisi

2022 gümüş fiyatı için tahmin de yapan İslam Memiş, “Gümüşün ons fiyatı yılın ilk çeyreğinde 30 dolar seviyesini kıramadı. Kritik direnç seviyesi 30 dolar. 30 dolar seviyesini kırdıktan sonra ve rasyodaki aşağı yönlü trend gerçekleştikten sonraki öngörüm o yönde ki ben ons gümüşte 40 dolar seviyesini bekliyor olacağım” değerlendirmesinde bulundu.

Devletlerin ve şirketlerin ciddi anlamda piyasadan gümüş topladığını vurgulayan İslam Memiş, “Gümüş çünkü sadece bir yatırım aracı değil. Dünyada çok ciddi anlamda talep görmeye devam ediyor.  Ve şu anda gümüşü ciddi anlamda toplayan şirketler ve devletler var. Fiziki gümüş toplayan devletler ve şirketler kesinlikle yüksek maliyet yapmaz. Aslında Fed'in manipülasyonu da emtia toplamak için zemin hazırlamış oldu. O yüzden bence manipülasyondan sonra özellikle enflasyonu satın almamış gümüş fiyatlarında hızlı bir yükseliş göreceğimizi düşünüyorum. Her ne kadar Fed'in faiz arttırma süreci olsa da yatırımcı şunu unutmamalı: 

2021 yılında enflasyonu fiyatlamamış olan bir gümüş var ve bu gümüş pimi çekilmiş bomba gibi kenarda bekliyor. 2022 yılında Fed süreci ile baskılanma olabilir ama önemli olan Fed'in enflasyona karşı mücadelesinin başarılı olup olamayacağı ve bunun hiperenflasyona gideceği mi sorusu. Bence 2022 yılı emtialarla Fed'in savaşacağı bir yıl olacak. Dolar bir tarafta altın ve gümüş diğer tarafta” yorumunu yaptı.

Gümüşün gram fiyatına ilişkin de öngörüde bulunan İslam Memiş, “Gümüşün gram fiyatıyla alakalı zaten bir problem yok. 2021 yılı içinde 11-12 lira aralığında bir gram fiyatı öngörmüştüm. 13,20 lira seviyesine kadar yükseldi. 2022 yılında gümüşün gram fiyatında 20 lira seviyesini bekliyorum. Tabi bu yükselişlerde ons gümüşün de etkisi olacak” dedi.

Aralık ayında 1060 lira zirvesini görerek rekor kıran gram altın yatırımcıyı 0,10 gram altına yöneltmişti. Düğünlerde çeyrek altın takmakta zorlanan vatandaşlara seslenerek, “Aynı bir çeyrek altın gibi, cumhuriyet altını gibi gümüşün sikkelerini 2 hafta sonra piyasaya sürüyorum. Artık düğünlerde gelin ve damadın yakasında gümüş sikke görürseniz şaşırmayın” ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara