Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İslam Memiş: Doları düşürecek yeni hamleler geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya gelen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 'Doları düşürecek yeni hamleler geliyor' dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-23 08:50:51

İslam Memiş: Doları düşürecek yeni hamleler geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomistler ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Görüşmeye altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş de katıldı.

Toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan İslam Memiş, "Doları düşürecek yeni hamleler geliyor" dedi.

"Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftalarda yeni finansal enstrümanları açıklayacağını belirten Memiş şunları şöyledi:

"Toplantıda ekonomide çok ciddi projelerin olduğu söylendi. Önümüzdeki günlerde şirketlerin 10 milyar dolar civarında döviz bozdurma planlarının olduğu söylendi. Kur garantili mevduat hesaplarına 10 milyar dolar civarında girdi olunca döviz kurlarında bir gerileme olabileceğine dikkat çekildi. Bakanımız 20 Aralık akşamında piyasalara merkez bankasının ve devletin bir müdahalesi olmadığını ifade etti."

"Bu tarihte dolar satılacak altın alınacak"

Öte yandan dolar ve altınla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İslam Memiş, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tuttuğunu hatırlatarak, "Faiz kararından önce dolar 13,55 bandındaydı. Faiz kararının açıklanmasının ardından dolar 13,26 seviyesine kadar geriledi. Şuanda 13,41 seviyesinde devam ediyor. Dolar şubat ayında 13 TL'nin altında sarkabilir. Dolar kurunda 13,30 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Dolar FED'in kararını görmeden aşağı yönlü bir kırılma gerçekleşmeyecektir. Dolar kuru bu nedenle 26 Ocak akşamında saat 21.30 civarında FED'in kararıyla tekrar 13.80, 13.85 TL seviyesini test edebilir. Bu hamle gayet doğal, çünkü dolar anavatanına geri dönüyor. Doların uluslararası piyasalarda değer kazanması gayet doğal. Burada asıl soru 13.80'nin üstünde kalıp kalmayacağı" ifadelerini kullandı.

"Gram altında yükseliş sınırlı kalacak"

FED kararı sonrasında gram altının nasıl seyredeceğine yanıt veren İslam Memiş, "Gram altın şu anda 790 seviyesinde. Dolar kurundaki çekilmeyle 785 TL'ye gerileyen gram altın, dolar kurundaki yükselişle yeniden 790'a yükseldi. FED kararını 780-820 aralığında bekleyen bir gram altın var. Sonrasında Ons altındaki geri çekilmeyle gram altının yükselişinin sınırlı olacağını söyleyebiliriz. Sepetimizdeki yüzde 25'lik TL'yi gram altında alım yaparak kullanabiliriz. Ancak bunun için acele etmeyin. Ons altın FED'in kararını 1790-1830 aralığında bekliyor. FED'in kararından sonra Ons altında kırılma yaşanacak. Bu aşağı ya da yukarı yönlü olabilir. Benim ön görüm aşağı yönlü olacağıdır. 1750 dolar seviyesine kadar geri çekilebilir. Ons altındaki sert düşüşlerle, sepetimizdeki dolarla çok daha kolay altın almak kolaylaşacak." diye konuştu.

 

 

Haber Ara