Dolar

32,3169

Euro

35,0926

Altın

2.299,76

Bist

9.050,08

IBAN ile nasıl para gönderilir?

Teknolojinin gelişmesi ile mobil bankacılık hizmetleri vatandaşlar arasında yaygınlaşmıştır. Özellikle para transferi, ödemeler gibi işlemler sıklıkla kullanılan işlemlerin başında gelmektedir. En çok kullanılan hizmetlerden biri ise IBAN numarası vasıtasıyla para gönderme işlemidir. Birçok kişi IBAN numarası ile nasıl para gönderilir? sorusunun cevabını aramaktadır. Peki IBAN numarası nedir? IBAN numarası ile nasıl para gönderilir? IBAN numarası ne işe yarar?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-09-18 21:30:58

IBAN ile nasıl para gönderilir?

Teknolojinin gelişmesi ile mobil bankacılık hizmetleri vatandaşlar arasında yaygınlaşmıştır. Özellikle para transferi, ödemeler gibi işlemler sıklıkla kullanılan işlemlerin başında gelmektedir. En çok kullanılan hizmetlerden biri ise IBAN numarası vasıtasıyla para gönderme işlemidir. Birçok kişi IBAN numarası ile nasıl para gönderilir? sorusunun cevabını aramaktadır. Peki IBAN numarası nedir? IBAN numarası ile nasıl para gönderilir? IBAN numarası ne işe yarar?

Bankalar, son dönemlerde birçok hizmetini online olarak müşterilerine sunmaktadır. Müşterilere sunulan bu hizmetlerin başında mobil bankacılık gelmektedir. Mobil bankacılık vasıtasıyla müşteriler bankaya gitmeden para yatırma, para transferi, fatura, kurum ve diğer ödemelerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedirler. Vatandaşların bu işlemleri gerçekleştirirken kullandıkları en önemli unsurlardan biri IBAN numarasıdır. IBAN numarası vasıtasıyla para transferi işlemi kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. İşte tüm detayları ile IBAN numarası vasıtasıyla para transferi işlemi..

IBAN numarası nedir?

Türkiye Cumhuriyeti'nde Merkez Banka tarafından 2010 yılında alınan karara göre IBAN kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye genelinde kullanılan IBAN numaraları toplam 26 harf ve rakamlardan meydana gelmektedir. IBAN numarasının başında yer alan TR kodu, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmektedir.

IBAN numarasını öğrenmek isteyen vatandaşlar, hesaplarının ait olduğu bankaya giderek veyahut çağrı merkezi ya da internet sitesi vasıtasıyla IBAN sorgulama işlemi yapabilmektedirler.

IBAN ile para transferi nasıl yapılır?

IBAN ile para transferi oldukça kolay ve anında gerçekleşen bir işlemdir. Para transferi yapılırken öncelikle para gönderilecek kişinin IBAN numarası bilinmelidir. 26 haneden oluşan bu IBAN numarası kişinin hesabına özeldir.

IBAN numarası bilinen hesaba para göndermek için mobil şube üzerinden veyahut ATM üzerinden bu işlem kolaylıkla yapılır. Mobil şube üzerinden, para transferleri bölümüne giderek alıcının IBAN numarası, alıcının adı ve soyadı ve gönderilecek miktar girilerek işlem tamamlanır.

IBAN vasıtasıyla para gönderme işlemi iki şekilde gerçekleşebilmektedir. EFT ve Havale para transferi yönteminde bilinen yöntemler şu şekilde açıklanabilir;

Havale nedir? Havale nasıl yapılır?

Havale, en basit tabir ile yurtiçinde ve yahut yurtdışında bulunan bir kişiye para gönderme işlemi olarak tanımlanır. Banka ve PTT vasıtasıyla havale işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Banka üzerinden yapılan havale işlemi, aynı bankanın müşterileri arasında gerçekleşir. Havale işlemi, bankaya bizzat gidilerek yapıldığı gibi, mobil şube vasıtasıyla kısa sürede yapılabilir. Havale yapmak için şu adımlar takip edilebilir;

Öncelikle gönderici ve alıcının vadesiz hesaplarının aynı bankada yer alması gerekmektedir.

Daha sonra 26 numaralık IBAN numarası veyahut şube ve hesap numarası, ad ve soyad ve gönderilmek istenen miktar yazılarak işlem yapılabilmektedir.

Havale ve EFT arasındaki fark nedir?

EFT işlemi farklı bankalar üzerinden yapılan para transferi işlemi iken, havale işlemi ise aynı banka üzerinden yapılan para transferi işlemidir.

EFT nedir?

Son yıllarda birçok tüzel ve bireysel hesaplar tarafından kullanılan EFT, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın işleticisi ve sahibi olduğu EFT sistemi, TL ile yapılan ödeme işleminin elektronik ortamla gerçek zamanlı brüt mutabakatını sağlayan sistem”. 1992 yılında ortaya konulan EFT, teknolojik gelişmeler ile birlikte özellikle 2000 senesinde ciddi bir ivme kazanmıştır. 2012 yılının Aralık ayında yapılan bir çalışma ile EFT sistemi iki farklı kola ayrılmıştır. Bu kollardan ilki bankalar arası TL aktarım sistemi olarak ortaya çıkarken bir diğer kolu ise müşteriler arası TL aktarım sistemi olarak teşkil etmektedir.

Müşteriler arası TL aktarım sisteminde şu işlemler yapılabilmektedir;

Hesaba ve ada yapılan müşteri ödeme işlemleri

Ev, iş yeri ve başka kira ödemeleri

Kamu ödemeleri

Kredi ve maaş kartı ödemeleri

Bankalar arası TL aktarımında ise şu işlemler gerçekleştirilebilmektedir;

Bankaların birbiri arasında yapmış oldukları ödemeler

Bankaların yurt dışı finansal kurumlara sağladıkları muhabirlik işlemlerine yönelik ödemeler

EFT'nin açılımı nedir?

EFT'nin açılımı İngilizce olarak kullanlan Electronic Funds Transfer (Elektronik Fon Transferi) sisteminin baş harflerinin kullanılması ile oluşturulmuştur.

EFT nasıl yapılır?

EFT işlemi iki şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemlerden ilki bizzat banka şubesine giderek EFT işleminin yapılmasıdır. Diğer bir yöntem ise bankaların mobil bankacılıklarında yer alan EFT bölümünden bu işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Paranın gönderileceği hesaba ait 26 haneden oluşan IBAN numarası veyahut şube ve hesap numarası, alıcının ismi ve soyismi, gönderilmek istenen tutar girilerek EFT talimatı verilebilir.

EFT yapılınca para ne zaman hesaba geçer?

EFT sistemi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından işletilen bir sistemdir. Bunun yanı sıra bu sistem Türkiye Cumhuriyeti Bankalar Kanunu çerçevesinde düzenlenmektedir. Gün içerisinde yapılacak EFT işlemleri 8.30 ile 17.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Sistemde yaşanabilecek herhangi bir sorununun mümessili Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası'dır. Bunun yanı sıra yapılan işlemler ilk iş gününde hesaba geçirilir.

Geç EFT nedir?

EFT saatleri bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Bu sebeple yapılan bazı işlemler Geç EFT olarak adlandırılmaktadır. Geç EFT, normal EFT saatlerinden sonra yapılan ve aynı gün hesaba geçen EFT işlemlerine verilen addır. Bankaların EFT saatleri çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple 16.00 ila 17.30 arasında yapılan EFT işlemleri Geç EFT olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte yapılan EFT işlemlerinde bankalar normal alınan EFT ücretlerinin 2 ya da 3 katı miktarında bir ücreti müşterilerden kesmektedir.

Haber Ara