Dolar

43,0490

Euro

50,3747

Altın

6.121,42

Bist

12.006,68

Gramı bile çok değerli: Taş kömüründe nadir element araştırması

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) arasında, kömür ürünlerinden nadir toprak elementi araştırma-geliştirme çalışması yapılması için protokol imzalandı.

1 Gün Önce Güncellendi

2026-01-07 12:19:51

Gramı bile çok değerli: Taş kömüründe nadir element araştırması

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Yılmaz, işin şu an bir Ar-Ge projesi olduğunu belirterek, “İyi bir rezerv bulunabilirse ülkemize de bölgemize de bir katma değer sunacağını düşünüyorum” dedi.

1101596

TTK ile TENMAK arasında, taşkömürü bünyesinde nadir toprak elementi araştırılması için protokol imzalandı. Protokol kapsamında, elektronik devreler, güneş enerji panelleri, rüzgar motorları, ileri teknoloji gerektiren ürünlerde kullanılan ve ekonomik değeri yüksek olan nadir toprak elementleri, maden ocağından yeni çıkartılan ayıklanmamış kömürün, lavuar işleminden sonra yıkanmış ve yanmış kömürün bünyesinde aranacak. Ayrıca kömür ürünleri ve ilgili atıklarda da Ar-Ge projesi kapsamında nadir toprak elementinin olup olmadığı araştırılacak.

1101588

‘ATIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ'

İmzalanan protokol kapsamında, birincil kaynak olarak ifade edilen doğal rezervlerin değil, ikincil kaynaklarda araştırma yapılacağını belirten BEUN Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Yılmaz, “Buradaki çalışma birincil kaynaklar değil, ikincil kaynaklardan nadir toprak elementlerinin araştırılmasına yönelik bir çalışma olacak. Atıkların değerlendirilmesi açısından bu son derece önemli. Bununla beraber nadir toprak elementleri hayatımızın bir parçası aslında, yıllardan beri bilim insanları tarafından birçok kez çalışılmış. 1975'te de Maden Tetkik Arama tarafından da Beylikova'da bir rezerv bulunmuş durumda. Süreç aslında geçmişten günümüze kadar bayağı bir yoğun şekilde devam etmiş” dedi.

1101589

‘MİLYONDA GRAM ŞEKİLDE ZUHURLAR SÖZ KONUSU, ÇOK DEĞERLİ'

Rezervin bulunması durumunda ekonomik katma değerinin yüksek olacağını anlatan Yılmaz, “Zonguldak'ta özellikle ikincil yataklar dediğimiz, kömürün bünyesinde, kömürün külünde aynı zamanda cevher hazırlama tesisi atıklarında, lavuar tesisi atıkları dediğimiz atıklarında, bunların araştırılması söz konusu. Ancak bu iş bir Ar-Ge projesinde şu anda. Bunun neticesinde çıkan sonuçlara göre de ileride ne olur, artık bu durumlarda iyi bir rezerv bulunabilirse ülkemize de bölgemize de bir katma değer sunacağını düşünüyorum. Milyonda gram şeklinde ‘ppm' şeklinde bulunuyor. Milyonda gram dediğimiz şekilde zuhurlar söz konusu. Çok değerli” diye konuştu.

1101597

DHA

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

İHH'dan Sudan'a 13 TIR'lık insani yardım

Haber Ara