Dolar

32,2769

Euro

34,8276

Altın

2.416,43

Bist

10.278,76

Gelir gider takibi nasıl yapılır?

Şirketinizin kazançlılık ve karlılık halinizi, büyüme oranınızı yönetmek için en önemli işlemlerden biri de gelir gider takibinizi kontrol altında tutmaktır. Bu yazıda gelir gider takibinin detaylarından bahsedeceğiz.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-08 19:45:44

Gelir gider takibi nasıl yapılır?
Gelir Gider Takibi Nedir?

Gelir gider takip programı kullanımıyla şirketin finans yönetiminde ve büyüme hedefinde aktif rol oynayan muhasebe işlemleri daha verimli hale getirebilirsiniz. Maliyetlerinizi,  ürün alımlarınızı, çalışan giderlerinizi, masraflarınızı, vergilerinizi, cirolarınızı, banka işlemlerinizi ve satışlarınızı takip ettiğiniz gelir gider takibi ile şirketinizin finans yönetiminde başarılı olmanız mümkündür.

Gelir gider takibi yaparken; günlük olarak yapılan her işlemi kayda geçirmek, fatura ve evrak düzenlemek, fatura, evrak ve irsaliyeleri kayıt altında tutmak, masraf belirtmek, banka takibi, çalışan giderleri, tahsilat raporu, demirbaş giderleri, kira ve vergi ödemeleri, satış, iade, alım gibi birçok işlemin takibini de yapmanız gerekmektedir.

Neden Gelir Gider Takibi Yapılır?

Eğer bir şirketiniz, işletmeniz varsa ya da girişimciyseniz yapmanız gereken ilk şey kendinize hem ticari hem de finansal bir rota çizmek ve hedefler koymaktır. Bu süreçte giderlerinizi de gelirinizi de doğru hesaplamalı ve eksiksiz takip etmelisiniz. Gelir gider takibi şirket sahibine aylık kazancını belirtirken, ona gerekli yönlendirmeleri de sağlayacaktır. Giderlerinizin yönetimi, gereksiz masraflardan kaçınmak, gider ve harcamalarda öncelik belirlemek ve sıralama yapmak, ödeme planı oluşturmak için gelir gider takibine ihtiyacınız olacaktır.

Gelir gider takibi aynı zamanda şirket yönetimindeki diğer detayları da göz önüne serer. Geçmiş ve güncel gelir-gider bilgileriyle birlikte; pazardaki yeriniz, olası maliyetleriniz, finans kapasiteniz, müşteri kapasiteniz gibi birçok değerlendirmeyi yapmanıza olanak sağlar.

Bu bilgi ve değerlendirmeler bir sonraki ay ya da yıl hakkında öngörüde bulunmanızı ve tutarlı bir rota seyretmenizi sağlayacaktır.

Gelir gider takibi, bir muhasebe işlemi olduğundan, yalnızca muhasebeyi ilgilendiren bir işlem gibi görünse de şirket yönetici ve sahipleri de bu işlemleri titizlikle takip etmelidir.

Doğru veri, sıkı takip ve öngörü şirketinizin başarılı olmasını sağlayacaktır. Logo İşbaşı Gelir Gider Takip Programı

Gelir gider takibi de diğer muhasebe ve ön muhasebe işlemleri gibi birçok yöntemle yapılmaktadır. Defter ve excel gibi programlarla kayda geçirilen bu raporlar online muhasebe programları ile de takip edilmektedir.

Defter yöntemi çok eski bir yöntem olsa da küçük işletmeler tarafından hala benimsenmektedir. Esnafların kasa takibinde geleneksel bir yer edinen defter, aslında var olan yöntemlerin en uğraştırıcısıdır.

Giderlerinizi raporlarken ve gelir hesaplarında hataya sebep olabilir, kayda ulaşmak ve gerekli sayfayı bulmak uğraştırıcı olduğu gibi defterin kaybolması ve hasar görme riski de bulunuyor.

Excel yönteminde ise programın çökmesi, bilgisayarınız bozulduğunda veriye ulaşamamanız gibi riskler bulunmaktadır.

Basitleştirilmiş kullanım yöntemleri ile hazırlanan Logo İşbaşı Kasa Takip Programı ile bulut sistemi ile verilerinizi muhafaza eden ve internetin olduğu her yerde ulaşmanızı sağlayan online ön muhasebe programı ile telefonunuzdan, tabletinizden ve bilgisayarınızdan rahatlıkla veri girebilir, var olan veri ve dökümanlarınıza ulaşabilirsiniz.

1444

Haber Ara