Dolar

32,3587

Euro

34,6350

Altın

2.386,74

Bist

10.189,03

Fırsatçıya bu ceza az! En büyük cezayı tüketici vermeli

Gıda hilecilerine yaptırımlar getirilecek olması tüketicileri memnun ederken, uzmanlar taklitçi ve tağşiş yapan üreticilere akılda kalacak; ağır müeyyideler uygulanması gerektiğini dile getirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-16 22:37:58

Fırsatçıya bu ceza az! En büyük cezayı tüketici vermeli

Gıda hilecilerine para cezası, faaliyetten men ve hapis gibi yaptırımlar getirilecek olması tüketicileri memnun ederken, uzmanlar taklitçi ve tağşişçi firmalarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor. Ağır yaptırımlar uygulanmalı

Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komitesi Üyesi Nurten Sırma, Yeni Akit'e yaptığı değerlendirmede, taklitçi ve tağşiş yapan üreticilere akılda kalacak; ağır müeyyideler uygulanması gerektiğini dile getirdi. Sırma, “Mevcut kanuna göre hileli ürün satan firmalara 2 bin ila 45 bin lira para cezası kesiliyor. Maalesef bu ceza caydırıcı olmayabiliyor, firmaların gelirlerinin yanında hafif kalabiliyor. İşte onun için yeni bir düzenleme yapılmasında yarar görüyoruz” dedi.

Dürüst üreticilerin kenetlenmeleri ve hilecileri aralarında barındırmamaları gerektiğini vurgulayan Sırma, tüketicilere ise “Markasız, ambalajsız, güvenilir olmayan gıda maddelerini satın almayın” uyarısında bulundu.

Üretim metotlarının şirketlere anlatacak bir müessesenin devreye sokulmasını savunan Sırma, “Arada imalatçılara brifing verecek gıda koçları yer almalı. Ayrıca sektöre giriş kuralara kaidelere bağlı olmalı” önerisini sundu. Cezalar yerinde

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişikliğe gidilerek taklit ile tağşişin önüne geçileceğine dikkat çeken hukukçular ise “Yanlışa tevessül edenlere para cezaları uygulanması, aynı fiili 2 sene içerisinde tekrarlamaları halinde hapis ve ticaretten men gibi yaptırımlarda bulunulması müspet olur. Bu yaptırımlar tüketicilerin daha güvenli gıdalar almalarına imkân tanır” görüşünü paylaşıyor.

1576399267-fce7be

Haber Ara