Dolar

32,5582

Euro

34,8770

Altın

2.429,11

Bist

9.645,02

FED faizi yükseltirse ne olur? FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi? Kripto paralar (Bitcoin) ne olur?

FED faizi yükseltirse ne olur? FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi? Kripto paralar (Bitcoin) ne olur? ABD Merkez Bankası FED dünya piyasalarının merakla beklediği faiz kararını açıklamak üzere toplandı. FED'in vereceği karar dünya borsalarını, yatırımcıları ve rezerv para birimlerini doğrudan etkileyecek. FED'in faizleri 75 baz puan artırması beklenirken yatırımcılar bu kararın dolar, altın ve bitcoine nasıl etki edeceğini merak ediyor. Peki FED faiz artırırsa kripto paralar (Bitcoin) yükselir mi, düşer mi?

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-02 14:17:36

FED faizi yükseltirse ne olur? FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi? Kripto paralar (Bitcoin) ne olur?

FED faizi yükseltirse ne olur? FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi? Kripto paralar (Bitcoin) ne olur? ABD Merkez Bankası FED'in vereceği faiz kararı tüm piyasalar tarafından merakla bekleniyor. FED'in vereceği faiz kararı elinde altın, dolar ve kripto para olan yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon oranlarının beklenenden yüksek çıkması FED'in faiz silahına bir süre daha sarılacağı anlamına geliyor. Beklentilere göre FED faizleri 75 baz puan daha artıracak. Peki banka faizi 75 puan yükseltirse dolar, euro, altına etkisi nasıl olur?

ABD'den gelen enflasyon verileri beklentileri karşılayamadı. FED enflasyonla mücadele etmek için faiz silahını kullanmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası FED'in Kasım ayında da faizleri artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomistler 75 baz puan faiz artışına büyük ihtimal verirken 50 baz puan faiz artışı olasılığının ise oldukça düşük olduğunu belirtiyor. Elinde dolar, altın ve kripto parası olan yatırımcılar da FED'in faiz kararının kendi yatırımlarına nasıl etki edeceğini merak ediyor.FED faizi yükseltirse ne olur? FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi? Kripto paralar (Bitcoin) ne olur? soruları pek çok kişi tarafından soruluyor.

FED faizi yükseltirse ne olur?

FED'in faizi yükseltmesi en başta dünyanın en fazla kullanılan rezerv para birimi olan doların değerinin artmasına neden olur. Dünya genelinde piyasalardan dolar çıkışı hızlanır. Doların piyasadan çekilmesiyle özellikle gelişmekte olan piyasalarda döviz kurlarında oynaklık görülebilir. Ancak FED'in faiz kararı daha önce piyasalar tarafından fiyatlanmış ise oynaklık oldukça sınırlı olur.

FED faizi artırırsa dolar, gram altın düşer mi, yükselir mi?

FED'in faiz kararı altın piyasasını da derinden etkiliyor. FED'in faiz artırma alanının giderek daralması ile ons altında bir miktar yükselişler yaşanabilir. Dolarda ise küçük çaplı yukarı yçnlü hareketler görülebilir. FED'in faiz kararı piyasalar tarafından daha önceden fiyatlandı. Dolayısıyla ülkemizde dolar bazında sert hareketler gözlenmesi beklenmemeli.

Kripto para (Bitcoin) düşer mi, yükselir mi?

ABD Merkez Bankası FED'in her faiz artışı kripto para piyasalarına darbe indiriyor. Yatırımları Bitcoin gibi alanlardan çıkarak faize yatıran ve güvenli liman arayanlar kripto para piyasasından çıkıyor ve bu durum kripto paralara değer kaybettiriyor.

FED 75 puan faiz yükseltirse gram altın düşer mi?

FED'in faiz kararı altın piyasalarını bir miktar baskıyabilir. Bu durum da uluslararası piyada altın fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanmasına neden olabilir. Yurt içinde gram altın fiyatını ise dolar kuru belirliyor. Dolarda artış olması ile gram altın fiyatlarında da bir miktar yükseliş olabilir.

FED faiz artırırsa dolar yükselir mi, düşer mi?

BD merkez bankası FED yüksek enfaslyonla mücadele için 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmişti. FED'in faiz artışları yurt içinde doların TL karşısında bir miktar değer kazanmasına neden olabilir.

ABD Merkez Bankası'ndan dolara daha fazla faiz getirisi geleceği içn pek çok yatırımcı parasını uluslararası yatırımlardan çekerek faize sokacak. Böyle olunca pek çok ülkeden dolar çıkışı hızlanacak. Durum böyle olunca ABD doları diğer para birimleri karşısında bir miktar değerlenebilir. Özellikle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetmeye meyilli olur.

FED nedir?

Merkez Bankaları Sistemi, 23 Aralık 1913'te kurulan ABD'nin merkez bankasıdır. Zamanla Federal Rezerv Sistemi'nin rolleri ve sorumlulukları genişletilmiş ve yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Jerome Powell'dir. Banka, talimatı üzerine Bureau of Engraving and Printing tarafından basılan Amerikan dolarının dağıtımı yetkisini elinde bulundurur.

Haber Ara