Dolar

32,2091

Euro

35,0974

Altın

2.471,50

Bist

10.169,84

Faizden kazandılar uayrılara rağmen kamuyu örnek almadılar

Kredi musluklarını açmamakta direnen faiz zengini özel bankalara tepki yağıyor. Makro göstergelerdeki iyileşmeleri görmezden gelen ve fonlama maliyetlerini düşürmekten kaçınan bu bankalara, “Kamu finans kurumlarını örnek alın, kârlarınızdan fedakârlık edin” çağrıları yapılıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-01 09:48:51

Faizden kazandılar uayrılara rağmen kamuyu örnek almadılar

Enflasyon oranlarının geriye gelmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizinin yüzde 24'ten yüzde 12'ye çekilmesi rantiyeci çevrelerin canını sıkıyor. Paradan para kazanmaya alışan bu çevrelerin güdümünde olan özel bankalar ise kârlarını ön planda tutmayı sürdürüyor ve kredi kanallarını açmaktan imtina ediyor.

Kârlarını ön planda tutuyorlar

Bu tavra reel sektör temsilcileri anlam veremiyor, tepki gösteriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat AIbayrak'ın TCMB'nin radikal hamlelerinin ardından kamu finans kurumlarının da ticari kredi faizlerini tek haneye indireceğini açıklamasıyla umutlanan üreticiler ve tüccarlar, özel bankalara “Elinizi hatta gövdenizi taşın altına koyun” davetinde bulunuyor.

İç pazar canlanacak

Finans analistleri, kamu bankalarının finansman maliyetlerini yüzde 9-11,5 bandına oturtmalarını takiben iç pazarın canlanacağı görüşünde birleşiyor. Özel bankaların da aynı yolu izlemesi gerektiği konusunda hemfikir olan aynı analistler, “Yatırımlara yenilerinin eklenmesi, büyüme ivmesinin devam etmesi için kredi maliyetlerinin düşürülmesi şart” ifadesini kullanıyor.

Sanayicilerden önemli çağrı

Yatırım iştahı giderek artan irili ufaklı şirketlerin yetkilileri ise finans kesimine “40 dereden su getirmenin alemi yok. İmalatçı ve ihracatçı firmaların nakit taleplerini karşılamanın vakti geldi, geçiyor bile. Artık kendinize gelin, ülkemizden ekmek yediğinizi unutmayın. Faizi, kârı bir kenara bırakın. Siz de reel sektöre sahip çıkın, ekonomiye güç katın” diye sesleniyor.

Firmalar hayata tutunmalı

Şirketlerin darboğazdan kurtulmaları için harekete geçen sanayi ve ticaret odalarının yöneticileri de özel finans kurumların krediye erişimi kolaylaştırmaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca şu görüşleri dile getiriyor: “Özel bankalarımız tarafından da TCMB ve kamu kurumları örnek alınmalı. Ekonomiye güven duyulmalı, itimat edilmeli. Köklü grupların ve firmaların hayatta kalmaları, markaların yaşama bağlanmaları için ilave tedbirler alınmalı. Alın ve akıl teri dökenlere; üretenlere, ihraç edenlere, istihdamı arttıranlara el verilmeli. Ticari kredi maliyetlerini ilk aşamada yüzde 10 ya da yüzde 11 mertebelerinde dengelemek için çalışma yapılmalı.

Haber Ara