Dolar

32,3114

Euro

35,0677

Altın

2.306,40

Bist

9.079,97

Esnek çalışma kalıcı mı olacak?

Küresel sağlık krizi ve ekonomik bir durgunluk getiren salgın, dünyadaki tüm kurumların çalışma biçimlerini değiştirdi. Yöneticilerin yüzde 70’i salgından öncekine kıyasla esnek çalışma modellerine daha sıcak bakmaya başladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-27 19:59:06

Esnek çalışma kalıcı mı olacak?

Salgın süreciyle birlikte uzaktan çalışma ve video iletişim çözümlerinin ekonomik etkileri de değerlendirilmeye başlandı.Zoom tarafından organize edilen Boston Consulting Group ile 6 ülkenin incelendiği küresel anket ve ekonomik analiz araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Evden çalışma "şart" oldu

Küresel bir sağlık krizi ve ekonomik bir durgunluk getiren salgın, dünyadaki tüm kurumların çalışma biçimlerini önemli ölçüde değiştirdi. Her yapıdaki ve büyüklükteki kurumlar yeni ve benzersiz zorluklarla karşı karşıya kaldı. Sosyal mesafe önlemleri insanları evde kalmaya mecbur bırakırken, kuruluşlar işlerini sürdürmeye çalışırken aynı zamanda çalışanlarını güvende, bağlantıda ve üretken tutmak için Zoom çözümlerine yöneldi.

Uzaktan çalışma 3 kart arttı

Geleneksel ve yüz yüze operasyonlar odağıyla çalışan eğitim ve sağlık hizmetleri gibi endüstrilerin çevik kalmak ve çalışmaya devam etmek için uzaktan çalışma ve video iletişim çözümlerini hızla benimsemeleri gerekti. Salgın sonrası düzende uzaktan çalışan sayısı 3 kat arttı.

Video konferansta 5 kat artış

Uzaktan çalışma ve video konferans çözümlerinin hem şimdi hem de gelecekte insanların çalışma şeklini nasıl etkilediği de tartışma konusu.Salgın döneminde video konferans çözümleri kullanan çalışanların sayısı ise benzer şekilde 2,4 ile 2,7 arasında arttı. Video konferans çözümleri kullanarak geçirilen süre ise 3 ile 5 kat artış yaşadı.

Esnek çalışmaya ısındık mı?

KOBİ'ler küresel olarak uzaktan çalışanlarının sayısında 2,6 kat artışa şahit olurken, eğitim sektöründen şirketler video konferans çözümleri kullanımlarının 3,5 kat arttığını belirtti. Yöneticilerin yüzde 70'i salgından öncekine kıyasla esnek çalışma modellerine daha sıcak bakmaya başladı.Esnek çalışma modellerini gelecekte desteklemeyi en çok planlayan ülkeler ise sırasıyla Hindistan (yüzde 92), ABD (yüzde 72) ve Almanya (yüzde 70) oldu. Öte yandan yöneticiler hibrit çalışma modellerinin kalıcı olduğu, çalışanların üçte birinden fazlasının salgın sonrasında da uzaktan çalışmaya devam edeceklerini düşünüyor.

Sağlıkçılar "vazgeçilmez" kanaatinde

Yüz yüze çalışan başlıca sektörlerinden başında gelen sağlık, salgın esnasında uzaktan çalışanların sayısında 2,4 kat artış yaşadı. Bu sektörde video konferans çözümlerini kullanarak çalışanların sayısı ise 2,6 kat arttı. Ankete katılan kurumların yüzde 80'i video konferans çözümlerinin salgın sonrasında da işleri için vazgeçilmez olacağını onayladı.Sağlık sektöründeki kurumların yüzde 67'si gelecekte kendini kanıtlamış bu çözümleri kullanarak daha esnek uzaktan çalışma modelleri uygulamayı planladıklarını belirtti.

Eğitimciler uygulamaya odaklı

Yüz yüze hizmet odaklı sektörlerden eğitim alanında, salgın esnasında uzaktan çalışanların sayısı 3,3 kat artış gösterdi. Video konferans çözümlerini kullananların sayısı ise 3,5 kat arttı. Kurumların yüzde 81'i video konferans çözümlerinin salgın sonrasında da işleri için vazgeçilmez olacağını onaylarken, yüzde 65'i ise gelecekte bu çözümleri kullanarak daha esnek uzaktan çalışma modelleri uygulamayı planladıklarını açıkladı.

Teknoloji başından beri "varım" diyor

Teknoloji sektörü uzaktan çalışma ve video konferans çözümleri benimsemede başı çeken alanlardan. Salgın esnasında uzaktan çalışanların sayısı 3,1 kat, video konferans çözümlerini kullananların sayısı ise 2,4 kat arttı.Kurumların yüzde 84'ü video konferans çözümlerinin salgın sonrasında da işleri için önemli bir rol oynayacağını belirtirken, yüzde 77'si bu çözümlerin başarılı iş birliği kabiliyetlerine güvenerek gelecekte daha esnek çalışma modelleri kurgulamayı planladıklarını söyledi.

Böyle devam edecek gibi...

Buna göre, video konferans çözümlerinin büyük başarısı kurumları salgın sonrasında da esnek çalışma modellerini benimsemeye teşvik ediyor. Uzaktan çalışmada hemen her ülkede salgın sonrasında da yaygın olmaya devam edeceği bir gerçek. Salgın uzaktan çalışmayı bir zorunluluk haline getirirken, hibrit çalışma modellerinin salgın sonrasında da kalıcı olacağı görülüyor.

Bazıları ofise dönse de...

Bazı çalışanlar pandemiden sonra ofise geri dönecek ancak geriye kalanların çoğu uzaktan veya hibrit çalışanlar olarak iş birliği yapmaya devam edecek.
Salgın, kurumların uzaktan çalışmayla gelen esneklik ve çevikliği elde etmek için çalışanların üretkenliğinden feragat etmelerine gerek olmadığını kanıtladı. Yerinde doğru çözümler ve süreçlerle çalışanların her yerden verimli bir şekilde çalışabildiği görüldü.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara