Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Emeklilere bir darbe daha! Temmuz maaşları sıfır artışıyla karşı karşıya

TBMM'de kök maaşlarında herhangi bir düzenleme yapılmazsa, 6 milyonu aşkın emekli, en düşük 10 bin lira olarak belirlenen maaşlarında temmuz ayında sıfır maaş artışıyla karşı karşıya kalabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 milyon olarak açıkladığı emeklilerin yaklaşık 10 milyonunun maaşı, artırılmış 5 puanla birlikte yüzde 42.65 oranında zamlandı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 23:15:39

Emeklilere bir darbe daha! Temmuz maaşları sıfır artışıyla karşı karşıya

Yüksek enflasyon nedeniyle ücretlerinde ciddi erime yaşayan emeklilerin önemli bir bölümü, bu artış oranından memnun değil. Özellikle yılbaşı öncesi kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlanan emekliler arasında memnuniyetsizlik oranı en yüksek. En düşük emekli maaşı 10 bin liraya çıkarılırken, artış oranı yüzde 33.3 seviyesinde kaldı.

Bu düzenleme, geçmiş yıllarda memur maaşlarına uygulanan zamların tersine hayata geçirildi. En düşük gelir grubundaki emeklilere yapılan zam oranı, nispeten daha yüksek gelir elde edenlerin altında kaldı. Eğer TBMM'de düzeltme yapılmazsa, 6 milyonu aşan emeklilerin bir bölümü temmuz ayında sadece daha az artış değil, sıfır maaş artışıyla karşı karşıya kalabilir.

Gelecek yıllarda benzer sorunlarla karşılaşmamak için tek çözüm yöntemi, 'kök ücret' kavramının gündemden çıkarılması ve en düşük emekli maaşının tamamının 10 bin lira olarak belirlenmesidir. Aksi takdirde her 6 ayda bir en düşük ücret için kanuni düzenleme yapma zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Kamu maliyesi açısından bakıldığında, tüm kök ücretlerin 10 bin liraya çıkarılması, hem adil bir çözüm sunacak hem de gelecekteki tartışmaları önleyecektir.

Haber Ara