Dolar

32,5151

Euro

34,8172

Altın

2.438,97

Bist

10.082,77

ECB 3 temel politika faizini sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-12 10:43:21

ECB 3 temel politika faizini sabit tuttu

ECB'nin para politikası kararına ilişkin açıklamada, Banka'nın refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75'te sabit tuttuğu belirtildi. Bu, yılın üçüncü toplantısında art arda beşinci kez temel politika faizlerinin sabit tutulduğu anlamına geliyor ve faiz oranları avro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

ECB, Temmuz 2022'den itibaren 10 toplantıda faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırmıştı. Geçen yıl faiz artışlarına devam eden ECB, Eylül 2023'teki toplantısında refinansman faizini yüzde 4,50'ye yükseltmesinin ardından faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti.

Açıklamada, enflasyonun gıda ve ürün fiyatlarındaki gerileme nedeniyle zayıfladığı, ancak temel göstergelerde iyileşme olduğu ve ücret artışının yavaşladığı belirtildi. Finansman koşullarının kısıtlayıcı olduğu ve geçmiş faiz artışlarının talep üzerinde baskı yarattığı vurgulandı. Ancak, enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı olduğu ifade edildi.

ECB'nin orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşma konusunda kararlı olduğu ve temel faiz oranlarının enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynadığı belirtildi. Ayrıca, ECB Yönetim Konseyi'nin para politikası kısıtlamasının uygun düzeyini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izleyeceği ve belirli bir oran konusunda önceden taahhütte bulunmayacağı bildirildi.

Açıklamada, varlık satın alma programı portföyünün ölçülü ve öngörülebilir bir hızda azaldığı ve Yönetim Konseyi'nin pandemi acil satın alma programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerden elde edilen anapara ödemelerini yeniden yatırıma dönüştürmeyi ve portföyü yılın ikinci yarısında aylık 7,5 milyar avro kadar azaltmayı planladığı ifade edildi.

Haber Ara