Dolar

32,2607

Euro

34,8015

Altın

2.415,14

Bist

10.268,58

Dünya devlerinden Türkiye kararı! ''Ciddi ilgileri var''

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek 2023 yılı değerlendirmesi, yeni hedef ve beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-29 09:28:26

Dünya devlerinden Türkiye kararı! ''Ciddi ilgileri var''

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek 2023 yılı değerlendirmesi, yeni hedef ve beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Avrupa ile Gümrük Birliği sözleşmesini yenileyeceğini ve güçlü bir otomotiv birikimine sahip olduğunu belirten Saydam, Çinli firmaların Türkiye'de üretim için ciddi bir ilgi gösterdiğini ifade etti.

TAYSAD Başkanı Saydam, şu anda birden fazla Çinli firmayla görüştüklerine dikkat çekerek, Skywell'ın halihazırda fabrika yatırımı görüşmeleri yaptığını ve Chery ile MG'nin de adaylar arasında olduğunu belirtti. "Otomotiv tedarik sanayisinin yüzde 85-90'ını temsil ediyoruz. Hedefimiz 2030'da dünyanın ilk 10 üreticisi arasına girmek." diyen Saydam, Türk tedarik sanayisinin gücünü vurgulayarak, dünya genelinde 34 ülkede 200'ün üzerinde yatırımları bulunduğunu kaydetti. Ayrıca, Saydam, Çinli firmaların Türkiye'ye olan ilgisinin, Kızıldeniz'deki sorunlar ve Avrupa Birliği'nin Çinli otomotiv markalarına getirdiği vergi artışıyla daha da arttığını belirtti.

Saydam, özellikle ana sanayi yatırımı beklediklerini ve ana sanayi ile tedarik sanayisi arasında tekrar masaya oturulması gerektiğini ifade ederek, dünyadaki değişen kartların ve yeni kuralların göz önüne alınarak istikrarın tesis edilmesi gerektiğini belirtti. İç pazardaki duruma da değinen Saydam, 2023'te satışların 1,2 milyon adeti geçtiğini ve Türkiye'nin dünya sıralamasında 14. sıraya yükseldiğini belirterek, otomotiv sanayisinin, ekonominin ve ülkenin geneli için önemli olduğunu vurguladı.

Haber Ara