Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Dolar'ın yükselişi sürüyor

Merkez Bankası’nın faiz artırmak için Fed’i bekleyeceğini açıklaması ve dünkü saldırı olaylarının ardından dolar 2.9440 TL’yi gördü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-20 04:02:51

Dolar'ın yükselişi sürüyor

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; Merkez Bankası'nın önceki gün kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından sert yükselişini sürdüren dolar/TL, seçim belirsizliği, Merkez Bankası'nın dünkü ekonomistler toplantısında faiz adımı için FED'i bekleyeceğine işaret etmesi ve gün içinde hem doğuda, hem İstanbul'da meydana gelen "terör" olayların güvenlik endişelerini artırması ardından yeni tarihi zirve olan 2.94'ün üzerini test etti.

Gün içinde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin, dün dolar karşısında değer kaybı yüzde 1.5'i aşarken, Reuters yıl başından beri kaybın ise yüzde 20.7'ye ulaştığını yazdı. Haftalık bazda TL'nin dolar karşısında son 5 gündeki değer kaybının yüzde 4'ü aştı.

Dün Sabah 2.8950 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9440'a kadar yükseldikten sonra 2.9280'e geriledi. Euro ise 3.1990 TL seviyesinden 3.2515'e kadar yükseldikten sonra 3.2322 TL'ye geriledi.

Gözler Fed'e çevrildi

Merkez Bankası'nın dün Ankara'da ekonomistlere gerçekleştirdiği sunuma katılan bankacılar, öncelikle Merkez'in likidite politikalarıyla ortalama fonlama maliyetini yukarı çekeceğini ardındanABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıyla birlikte bir hafta vadeli repo faizinde kademeli artış eğilimine gireceği mesajını aldıklarını belirttiler.

Küresel piyasalar şimdi Fed'in toplantı tutanakları bekliyor. Analistler, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin karışık sinyaller vermeye devam  ettiğine dikkati çekerek, bunun faiz artırım sürecine ilişkin ipucu vermesi açısından Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarının önemini artırdığını kaydediyor.

Risk borsayı vurdu

Hisse senetleri piyasasında devam eden siyasi belirsizlik ve tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL'nin etkisiyle satışlar dün de sürerken, BIST-100 endeksi yüzde 0.87 düştü. Gün içinde 75.188 - 76.646 bandında hareket eden BIST-100 endeksi 75.299 puandan kapandı. integral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü Reuters'a endekste görünümün olumsuz devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Gelişmekte olan ülkeler endeksi çok önemli bir desteği kırdı. Bundan da endeksler bazında olumsuz etkileniyoruz. CDS'lerde de artışla beraber 75.200 seviyesine yaklaştık.”

Türkiye'nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası primi (CDS) dün 265 baz puanı aşarak 2014 başında görülen seviyelere yükseldi.

ANALİSTLER NE DİYOR?

‘Merkez Fed'i bekleyemez'

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Türk lirasının ABD doları ve sepet bazında tüm zamanların en düşük seviyesinde satıldığını hatırlatarak Reuters'a şunları söyledi:

“Bu fiyatlamada üç etkin tema olduğu düşüncesindeyim. Bir, Merkez Bankası Fed faiz artırana kadar faiz artırmayacağını ve sadece likidite sıkıştırması yapacağını ekonomistler toplantısında beyan etti. İkincisi, bugün 12 şehit verdik ve Başbakan Davutoğlu terör örgütlerine karşı operasyonların devam edeceğini açıkladı. Üçüncüsü de, Dolmabahçe Sarayı yakınlarında patlayan bomba, piyasa oyuncularını dün internete düşen IŞID videosu sonrası rahatsız etti. Türk lirası varlıklarda uzun pozisyon alanlar senenin en kötü iki gününü yaşıyorlar. Merkez Bankası'nın Fed faiz artırımına kadar sadece likidite sıkıştırmasıyla bekleyebileceğini hiç sanmıyorum.”

‘Faiz yüzde 9.5'e kadar yükselir'

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Merkez'in toplantısından normalleşme sonunda politika faizinin yüzde 8.74 seviyesindeki ortalama fonlama maliyeti ve yüzde 10.75 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı arasında bir noktada oluşacağı izlenimi aldığını belirterek, şunları söyledi:

“Merkez Bankası yetkilileri mevcut bir haftalık repo faizinin politika faizi olmadığını, sadeleştirme adımları sonrasında oluşacak haftalık repo faiz oranının politika faizi olacağını belirtiyor. Ancak normalleşme kademeli olacak. Anlaşılan o ki kısa süre içerisinde faiz koridoru ortadan kaldırılmayacak.

Genel olarak da önümüzdeki aylarda politika faizindeki artışlar Fed'in faiz artışına bağlanmış durumda. Önümüzdeki altı aylık süre içerisinde Fed'in faiz artışına bağlı olarak politika faizinin yüzde 9.5'e kadar yükseltileceği yönünde görüşümüzü koruyoruz.”

Haber Ara