$

Dolar

47,2235

Euro

53,9220

£

Sterlin

63,2468

Frank

58,1527

Gram Altın

6.247,9300

Bitcoin

3.108.603

$

Dolar

47,2235

Euro

53,9220

£

Sterlin

63,2468

Frank

58,1527

Gram Altın

6.247,9300

Bitcoin

3.108.603

Ekonomi

Doç. Dr. Çifter: ÜFE-TÜFE farkı, faiz indirimine engel

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki farkın çok açıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Atilla Çifter, bu gelişmenin Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesini engellediğini belirtti.

12.08.2021 - 17:45
Cumali Dalkılıç
Doç. Dr. Çifter: ÜFE-TÜFE farkı, faiz indirimine engel
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19'da sabit tutmasını değerlendiren Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, kararda enflasyon endişelerinin öne çıktığını belirtti. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki açının çok büyüdüğünü vurgulayan Doç. Dr. Çifter, bu farkın zaman içinde TÜFE'ye yansıyarak Merkez Bankası'nın aşağı yönlü faiz hareketini engellediğini vurguladı.

120820211628595348713

“ENFLASYON ENDİŞELERİ ÖNE ÇIKIYOR”

Doç. Dr. Atilla Çifter, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası politika faizini piyasanın beklediği gibi yüzde 19'da sabit tuttu. Açıklamada mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi. Bu kararda enflasyon endişelerinin öne çıktığı görülüyor. 2021 sonu için Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 14,1 olmasına rağmen gelişmeler yıl sonu oranının bu tahminin çok üzerinde olacağını gösteriyor. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki fark yıllık yüzde 26'ya yakın. Bu fark, ara malı üretici fiyatları için yaklaşık yüzde 38, ana metaller üretici fiyatları için yüzde 89'u aşmış durumda. İşte bu büyük fark zaman içinde TÜFE'ye yansıyarak merkez bankasının aşağı yönlü faiz hareketini engelliyor. Önümüzdeki dönemde faiz indirimi yerine faiz artışı ihtiyacı oluşursa Merkez Bankası'nın nasıl bir karar vereceği belirsizliğini koruyor.”

Doç. Dr. Çifter, Merkez Bankası'nın faiz kararının açıklandığı gün Güney Kore ile yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık Swap anlaşmasının duyurulduğuna da dikkat çekerek, “Merkez Bankası rezervlerin Swap'lar ile desteklenme eğiliminin devam edeceği görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

DHA

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın