Dolar

32,3695

Euro

34,7047

Altın

2.392,96

Bist

10.164,63

Devletler neden kafasına göre para basamaz? Para basmanın zararları

Yeni tip koronavirüs nedeniyle bazı ülkelerin para basmaya başlaması konusu gündeme gelince devletler para basarsa ne olur, basılan paralar nasıl piyasaya sürülüyor tartışmaları başladı. İşte para basmanın tanımı, zararı ve mantığı...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-02 00:53:49

Devletler neden kafasına göre para basamaz? Para basmanın zararları

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ekonominin adeta durma noktasına gelmesiyle birlikte ABD para basmaya başladı. Bu süreçte para basmanın ekonomiye olan etkileri ve devletlin niçin kafasına göre para basmadığı merak edilmeye başlandı.

DEVLETLER NEDEN KAFASINA GÖRE PARA BASAMAZ?

Devletlerin piyasaya para sokabilmesi için karşılık göstermesi gerekmektedir. Bütün devletler hazinesindeki altın rezervini göstererek dolaşıma para sokabilmektedir. Devlet hazinesinin bundan dolayı güvenli devlet adamlarından oluşması gerekmektedir.

Almanya, 1. Dünya Savaşı'nda para bastı ve savaş tahribatlarını ödemek istedi fakat aşırı para basımı sonucunda paranın değeri düştüğünden ekmek için verilen tek banknot yetersiz kaldı. Enflasyon ortaya çıkmış ve arz-talep dengesi sebebiyle satın alacağınız şeylerin fiyatı basılan parayla orantılı olarak yükselir ve bundan dolayı da paranızın değeri düşer.

ABD 2008 KRİZİNDE PARA BASTI

ABD, 2008 krizinde para basmak suretiyle borçlarını ödemiştir. Basım sonrasında doların kendi ülkelerinde değer kaybına uğramasıyla yatırımcılar diğer ülkelerdeki dolarları piyasaya soktu. Bu sebeple kendi ülkeleri ABD'de dolar değerini yeniden yükseltip ekonomilerini düzeltti.

Haber Port

Haber Ara