Dolar

32,4414

Euro

34,8140

Altın

2.437,00

Bist

10.082,77

Çin ekonomisinde ithalata ağırlık verme kararı alındı

Çin Halk Cumhuriyeti’nde faaliyetlerini sürdüren bir düşünce kuruluşundan üst düzey yetkili, Çin'in artık yalnızca ihracatı genişletmeyi hedeflemeyeceğini, ithalat ve ihracat arasındaki dengede orta vadede ithalatın artırılacağını belirtti

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 14:36:19

Çin ekonomisinde ithalata ağırlık verme kararı alındı

Konuyla ilgili konuşan Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi başkan yardımcısı Huang Qifan, Çin'de düzenlenen bir ekonomik forumdaki konuşmasında, "Bu sadece Çin'in yeni ekonomik ve ticari müzakerelerde inisiyatif almasına yardımcı olmayacak, aynı zamanda yuan'ın uluslararasılaşmasını desteklemeye de yardımcı olacaktır" dedi.

Başkan Xi Jinping, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Çin'in önümüzdeki on yıl içinde 22 trilyon doların üzerinde mal ithal edeceğini ve ülkenin koronavirüs salgınına rağmen açılımını hızlandırdığını söylemişti.

Huang, ihraç ettikleri ürünlerin emek yoğun olabileceği veya ithal hammaddeler kullanılarak işlenebileceği için, büyük ihracatçı ülkelerin "ekonomik açıdan güçlü olmayabileceğini" söyledi.

Huang, büyük ithalatçı ekonomilerin genellikle güçlü olduğunu, çünkü kısmen para birimlerinin doğrudan işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanıldığını söyledi.

Çin'in ihracatı, küresel salgını sırasında büyük ölçüde dirençli kaldı, tıbbi malzemelere yönelik güçlü talep ve başka alanlardaki üretim kapasitesinin azalması Çin ekonomisinin lehine çalıştığını ortaya koydu.

Çin ihracatı Ekim ayında 19 ayın en hızlı artışını yaşarken ithalat da arttı ancak bu analistlerin tahminlerinden daha yavaş şekilde gerçekleşti.

Reuters

Haber Ara