Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Bakan Dönmez’den “hidrojen” müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gelecek yılın sonuna kadar dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını hedeflediklerini belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 11:43:55

Bakan Dönmez’den “hidrojen” müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gelecek yılın sonuna kadar dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını hedeflediklerini söyledi. Dönmez, Bakanlıkta düzenlenen “Enerjide Arama Buluşmaları: Hidrojen” konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, hidrojenin “geleceğin enerji taşıyıcısı” olarak kullanımının son günlerde sıklıkla tartışıldığına işaret etti. Dönmez, Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonunu tüm paydaşlarla birlikte inşa etmek istediklerini dile getirdi.

2021 yılında dağıtım hatlarında

Sürekli artan yenilenebilir kaynakların şebekeye entegrasyonunun da önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, “Yenilenebilir kaynaklardan yapılan üretimin dengelenmesi için depolama sistemlerine büyük ihtiyaç var. Bunun yöntemlerinden biri de doğal gaz dağıtım hatlarına hidrojenin yüzde 2 ila 6 oranında basılmasıdır. Türkiye ölçeğinde bu 1 ila 3 milyar metreküp hidrojenin sisteme verilebileceği anlamına geliyor” dedi.

Bazı ülkelerin geliştirme çalışmalarıyla yüzde 10 rakamlarını da mümkün gördüğünü aktaran Dönmez, “Biz de bu konuda ilk EPDK projesini geçen sene verdik ve doğal gaz sektörümüz çalışmalara başladı. Türkiye'de en geç 2021 sonunda dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını hedefliyoruz. İlk başta bu deneysel ve çok az bir miktar olabilir ama önemli olan sistemin başarıyla çalışması” diye konuştu. Bakan Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kampüsünde borlu hidrojen üretim sistemiyle çalışan elektrikli otomobilde incelemelerde bulundu.

Haber Ara