Dolar

32,4490

Euro

34,7773

Altın

2.428,51

Bist

10.082,77

Avrupalılar araca 'spor olsun' diye değil 'iş olsun' diye biniyor

Türk tüketiciler sedan tipi araçtan vazgeçmiyor. Metropollerde hatchback yoğunluğuna rastlanırken Avrupalılar ise spor ve ticariden ziyade business kolaylIktan yana tercih kullanıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-06 22:11:47

Avrupalılar araca 'spor olsun' diye değil 'iş olsun' diye biniyor

Avrupa Birliği'nde yeni otomobil satışları, kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşerek 897 bin 692 olarak gerçekleşmişti. 27 üyeli AB'de 4 ana otomobil pazarının tümü geçen ay düşüş kaydetti. Fransa'da yüzde 27 ve İspanya'da yüzde 18,7 ile çift haneli düşüşler yaşandı. Düşüş, İtalya'da yüzde 8,3 ve Almanya'da yüzde 3 olarak kayıtlara geçti. Pandemi, bu süreçte en etkili faktör oldu.

SUV araç beklentisi

Avrupa ülkelerinde SUV gövde araçlara ilgi artmaya devam ediyor. Ülkemizde ise renkte beyaz, kasada ise sedan ağırlığı hissediliyor.Avrupa ülkelerinde metropol kültürünün etkisiyle hatchback araçlara da ilgi artıyor. Türkiye'de de büyük şehirlerde sedandan ziyade parkyeri rahatlığı açısından hatchback tipi araçlara ilginin yoğunlaştığına dikkati çeken otomotiv sektör temsilcileri tüketicilerin ileriye dönük alım beklintisinde SUV araçların olduğunun altını çizdi.

Türkiye 2021'de gaza basacak

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 60,3 artarak 43.728 adet olarak gerçekleşti.
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlarına göre yüzde 35,8 arttı. Pazarın yüzde 88,1'ini vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Pandemi sürecinin çözülmesi beklentisiyle bu yıl oto satışlarda artış olacağı kaydediliyor.

Avrupa ülkelerin ağırlıklı ortalamasına göre ülke bazında en çok talep gören marka ve modeller ise ulusal bazda şu şekilde:

Ülkeler ve marka tercihleri

Finlandiya: Skoda Octavia
Fransa: Renault Clio
Hırvatistan: Renault Clio
İrlanda: Nissan Qashqai
İtalya: Fiat Panda
Almanya: Volkswagen Golf
Avusturya: Volkswagen Golf
Belçika: Volkswagen Golf
Çek Cumhuriyeti: Skoda Octavia
Danimarka: Peugeot 208
Estonya: Skoda Octavia
İngiltere: Ford Fiesta
İspanya: Seat Leon
İsveç: Volvo S90-V90
İsviçre: Skoda Octavia
Letonya: Volkswagen Golf
Litvanya: Fiat 500
Lüksemburg: Volkswagen Golf
Hollanda: Volkswagen Polo
Macaristan: Suzuki Vitara
Norveç: Nissan Leaf
Polonya: Skoda Octavia
Yunanistan: Toyota Yaris
Slovenya: Renault Clio
Slovakya: Skoda Fabia
Romanya: Dacia Logan
Portekiz: Renault Clio

Haber Ara