Dolar

32,5351

Euro

34,9230

Altın

2.426,57

Bist

9.722,09

Amazon'dan ABD'deki en zengin kesime yönelik vergi artışına destek

ABD'de kurumlar vergisinin 7 puan artırılması gündemdeki yernin korurken, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim vaatlerinden biri olan vergi artışı kararını desteklediğini açıkladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-07 16:49:30

Amazon'dan ABD'deki en zengin kesime yönelik vergi artışına destek

NTV'de yer alan habere göre ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon'un sahibi ve dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos, yaptığı açıklama ile Biden'in altyapıya odaklanmasını desteklediğini belirterek, Demokratlar ile Cumhuriyetçileri birlikte çalışmaya çağırdı.

Bezos, "ABD'nin rekabet gücünü koruyan veya artıran düzenlemeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, daha önce Amazon'u çok az vergi ödemesi yapan şirket olarak örnek göstermişti. Biden, daha önce 2,3 trilyon dolarlık altyapı projesi açıklamış, buna paralel kurumlar vergisi yüzde 21'den yüzde 28'e getirmeyi planladıklarını duyurmuştu.

“Gelir vergilerinin yüzde 40'ı varlıklı kesimden geliyor”

VOA'nın geçtiğimiz ay Ekonomik Araştırma Ulusal Bürosu tarafından yayımlanan araştırma sonuçlarını aktardığı habere göre, IRS kayıtlarından kapsamlı veriler kullanılarak ABD'de en üst sıradaki yüzde 1'lik dilimde yer alan en yüksek gelir sahiplerinin her yıl ortalama yüzde 20 oranında daha az gelir beyanında bulunduğu görüldü.

Karmaşık vergi kaçırma yöntemleri araştırmaya ilişkin raporu kaleme alan uzmanlardan London School of Economics'ten Daniel Reck, “Gelir dağılımının en tepesinde ciddi boyutta ve karmaşık bir vergi kaçırma durumu var. Karmaşık vergi kaçırma vakaları genellikle olağan vergi denetimleri sırasında tespit edilmediği için, geleneksel tahminlerin gösterdiğinden daha fazla miktarda bir vergi kaçırma durumu olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Araştırmada, vergi kaçırmak için gelirlerin ya off-shore hesaplarda tutulduğu ya da elde edilen karın paravan şirketler üzerinden kurumlar vergisi olarak değil de bireysel kazanç olarak gösterildiği belirtiliyor. Bu kadar fazla miktarda vergi kaçırılmasının önemli sebeplerinden biri, IRS'in son 10 yıldır yeterli düzeyde ödeneğe sahip olamaması ve bu durumun da kronik hale gelmesi. IRS'in yeterli düzeyde maddi kaynağa sahip olmaması, özellikle karmaşık mali varlıklara sahip olan yüksek gelirli kesimde yapılabilecek denetim sayısında keskin bir düşüşe yol açıyor.

Muhafazakar eğilimli bir düşünce kuruluşu olan Vergi Vakfı'nın başkanı Scott Hodge, kongre oturumunda, 1980'den bu yana ABD'de federal hükümetin vergi gelirinin en büyük kısmının varlıklı kesimden geldiğini savundu.

Hodge, “2018 yılı için IRS'in elindeki en son verilere göre, yüzde 1'lik dilimdeki vergi mükellefleri 616 milyar dolarlık gelir vergisi ödedi. Bu da bütün ödenen gelir vergilerinin yüzde 40'ına denk geliyor. Bu oran 1980'den bu yana en büyük oran ve altta yer alan vergi mükelleflerinin toplamından daha büyük bir vergi yükü” dedi.

2018'de yine aynı şekilde vergi mükelleflerinin yüzde 0.1'inin gelir vergisi olarak 311 milyar dolar ödediklerini ve bu rakamın da tüm gelir vergilerinin yüzde 20'sine tekabül ettiğini, bunun da 2001 yılından bu yana en yüksek seviye olduğunu belirtti.

Hodge, “vergi mükelleflerinin yüzde 01'lik kısmının 2018'de daha altta yer alan vergi mükelleflerinin yüzde 75'inin toplamından daha fazla gelir vergisi ödediğini” söyledi.

“Sızlanmayı bırakın”

Aynı oturumda Walt Disney şirketinin kurulmasında rol oynayan Roy Disney'nin torunu Abigail Disney de ifade verdi. Kendisi de bir film yapımcısı olan Disney, daha fazla vergi ödemesi gerektiğini düşünen varlıklı Amerikalıların oluşturduğu bir harekete katıldı.

Disney oturumda “Dünyadaki en ünlü ailelerden birinin varisi olarak doğdum. Yalnızca iki nesil boyunca yoksulluktan utanç verici şekilde zenginleşen bir aileye” diye konuşmuştu. ABD'de gelir dağılımında zenginliğin en tepede toplanmasının varlıklı kesime yönelik vergilerin artırılmasını gerekli kıldığını savundu.

Zenginler kendi paylarına düşeni ödemek zorunda. Sızlanmayı bırakıp vergi konusunu bir ceza olarak değil bir sorumluluk olarak görmeliler. Amerikan ekonomisinden bu kadar kar sağlayan herkesin bu ayrımı anlamak için bir yol bulabileceklerinden eminim” ifadelerini kullandı.

Haber Ara